Poslovna scena
StoryEditor

Agrokor Energija će u obnovljive izvore uložiti 115 milijuna eura

13. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

- Brodosplit će se baviti realizacijom planiranih projekata u proizvodnji i trgovini električnom energijom, naglasio je Željko Bezjak iz DIV-a gostujući na konferenciji Energetska Arena 2012.

DIV u Brodosplitu planira izradu specijaliziranih plovila, off-shore platforma, vjetro i pomorskih turbina, on-shore vjetroturbine, komponente za hidrocentrale te plinske i kongeneracijske elektrane. 

- Posebno smo ponosni na proces privatizacije Brodosplita i plan restrukturiranja, rekao je Bezjak. Do 2017. DIV planira instalirati vjetroparkove kapaciteta od 400 do 600 MW s tendencijom povećanja ulaganja u nove on-shore i off-shore lokacije.- Projekti obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj ne mogu zaživjeti zbog problema pristupa, napomenuo je Ivan Matejak iz Secrum Equity Partnersa na okruglom stolu o obnovljivim izvorima energije. U Hrvatskoj strani investitori ne ulažu u projekte obnovljivih izvora energije jer klima za ovakve investicije nije dobra.

- Projekti se ne prepoznaju, postoji odbojan pristup, troškovi proizvodnje su visoki, a birokratske se granice ne mogu prijeći, objasnio je Matejak. Iako se oporavak svjetske ekonomije bazira na ulaganjima u ovom sektoru, ipak postoji neizvijesnost strukture financiranja. Da bi se pokrenula ulaganja treba doći do sistemskih promjena preko novih modela poslovanja. Secrum Equity u Srbiji ulaže u One Giga projekt u sklopu kojeg će se napraviti solarni park s 1000 MW instalirane snage. Ovim projektom će se stvoriti ekonomija kojom se smanjuju troškovi proizvodnje električne energije. Zahvaljujući One Giga projektu, Srbija će kroz 25 godina dobiti 300 milijuna eura.

Osvrćući se na obnovljive izvore energije direktor Agrokor Energije, Herman Seidl kaže kako se oni okreću bioplinu. Do 2013. godine iz Agrokora planiraju pustiti u pogon 13 MW električne instalirane snage. - U idućih pet godina investirat ćemo 100 do 115 milijuna eura u obnovljive izvore energije, zaključio je Seidl.

26. travanj 2024 02:28