Poslovna scena
StoryEditor

Deset najvećih promjena u hrvatskom biznisu zbog prodaje TDR-a

13. Lipanj 2015.

Kupnjom TDR-a BAT je u paketu dobio i maloprodajni lanac kioska iNovine i udio od 25 posto u Tisku, čime je Agrokoru paralelno postao partner i konkurencija.

S maloprodajnim i distributivnim lancima Roberto plus i smoking koje je kupio BAT će upravljati s 545 maloprodajnih mjesta. Čak i ako ne postigne zadovoljavajući ulaz u Agrokorovih 1300 prodajnih mjesta, BAT će imati osiguran plasman svojih brendova.

O tome kako će prodaja TDR-a utjecati ba vaš biznis možete pročitati u novom broju Lidera koji je na kioscima, a mi vam donosimo 10 najvećih promjena u hrvatskom biznisu zbog prodaje TDR-a.

1. Utjecaj na lokalnu zajednicuNada u opstanak proizvodnjeGradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza rekao je da prodaja TDR-a za lokalnu zajednicu ima i emotivnu i racionalnu dimenziju. Emotivna je zbog 140 godina duge tradicije tvornice koja je zapošljavala i prehranila brojne generacije sugrađana i imala veliku društvenu važnost u rovinjskoj zajednici, a racionalna zbog stanja na duhanskom tržištu i snage multinacionalnih kompanija. – Vodstvo Adrisa s jedne strane vodilo je računa o zadržavanju radnih mjesta i nastavku proizvodnje u Kanfanaru, a s druge strane sebi je stvorilo velike razvojne potencijale za rast i razvoj u drugim poslovnim segmentima. BAT hvali visoku osposobljenost radnika te druge prednosti postojećega poslovnog sustava TDR-a, što otvara mogućnost da se i nakon pet godina nastavi proizvodnja u Kanfanaru – smatra Sponza.

2. Utjecaj na radnike  Osigurač dug pet godinaŠimo Orešković, predsjednik sindikata PPDIV, koji predstavlja duhansku industriju, rekao je da bi bio sretan kad bi svaka multinacionalka koja dolazi u Hrvatsku na taj način zaštitila radnike. Nedavno su radnici TDR-a potpisali kolektivni ugovor koji će biti na snazi iduće dvije godine, a sveukupno bi se, prema ugovoru, radnici trebali zadržati u BAT-u pet godina. – Za ukupno 1100 radnika koji su ostali u kupljenim tvrtaka, od kojih je 377 iz TDR-a, zadržala su se stečena prava iz kolektivnog ugovora i prosječna plaća u iznosu od 8400 kuna. Dogodi li se neki veći preokret, Adris bi mogao zbrinuti dio radnika i u svom turističkom biznisu. Jamstvo od 50 milijuna eura gledam kao pozitivnu klauzulu ugovora jer, bude li preokreta, radnici će ih moći podijeliti među sobom. PPDIV je član svjetskoga duhanskog sindikata, koji kaže da je s BAT-om do sada imao korektne odnose i da će pomoći ako za time bude potrebe – istaknuo je Orešković.

3. Utjecaj na proizvođače duhanaSami će ulagati u konkurentnostBAT u svijetu ima više od 100 tisuća kooperanata i ne čudi što su hrvatski proizvođači okupljeni u tvrtku Hrvatski duhani, koja je radila za TDR, u strahu da BAT-u više neće biti potrebni. S druge strane, kooperanti TDR-a dodana su vrijednost transakcije i mnogi predviđaju da će BAT s njima surađivati barem još dvije godine, dok na snazi budu državne subvencije. Iz proizvodnje bi ih navodno moglo ispasti tek pet posto. No, da bi ostali konkurentni, proizvođači će svakako morati ulagati u modernizaciju, posebice u sustav navodnjavanja, a mala je vjerojatnost da će im to financirati BAT.

4. Utjecaj na sektor turizmaMaistra je i dosad imala dosta novcaStručnjaci u turizmu slažu se da ne treba očekivati da će Adris s novim kapitalom početi agresivnije ulagati u turistički sektor jer je za to i do sada imao dovoljno kapitala, sa ili bez TDR-a. Pojedinačni hoteli za Adris, odnosno njegovu turističku tvrtku Maistru i nisu neki zalogaj, a sve što se trenutačno može kupiti u turizmu skromno je, osim Kupara koji Adrisu nisu bili zanimljivi kao proizvod. Maistri će u fokusu ostati luksuznije destinacije i Zagreb, gdje bi mogla širiti hotelski biznis ili putem nekretnina Croatia osiguranja ili kupnjom hotela u sustavu HUP-a Zagreb. S vlasnikom HUP-a Anđelkom Lekom već su prije nekoliko godina vođeni razgovori, međutim, ishod uvijek ovisi o tome je li Leko raspoložen za prodaju. Maistra je trenutačno fokusirana na gradnju hotela Park u Rovinju, koji bi trebao postati njezin najluksuzniji proizvod u portfelju, te na preuređenje hotela Valdaliso. To su već sada poprilično veliki zalogaji u odnosu na Maistrine ograničene ljudske kapacitete. Za organizaciju većih operacija i eventualno širenje i akvizicije u turizmu Maistra će se morati dodatno ekipirati.

5. Utjecaj na tržište osiguranjaPogled na TriglavCroatia osiguranje (CO) za Adris je ogroman potencijal, ali i potencijalni problem. S obzirom na okolnosti, Adrisu će biti potrebno najmanje tri godine ‘rudarskog rada‘ da bi od tog biznisa počeo znatnije zarađivati, kao što je zarađivao s TDR-om. U kuloarima kruže priče da bi nova meta moglo biti slovensko Triglav osiguranje, međutim, slovenska vlada navodno lobira da ostane barem djelomično u vlasničkoj strukturi, što se neće svidjeti Adrisu, kao ni bilo kojem drugom potencijalom ulagaču. Koliko god Slovencima Triglav predstavljao nacionalni ponos, valja se sjetiti da je ista priča bila i s Mercatorom i Kompasom, gdje se pokazalo da na kraju sve ima svoju cijenu. Triglav u Sloveniji ima otprilike isti tržišni udio kao i CO u Hrvatskoj (30-ak posto), ali skoro dvostruko veći prihod. Osiguravatelji tvrde da je Triglav preveliki zalogaj za Adris, štoviše, da bi i CO nakon nekog vremena mogao vrlo lako biti ‘prepakiran‘ i prodan nekom većem međunarodnom osiguravateljskom igraču.  Liberalizacijom tržišta svaka međunarodna tvrtka u Hrvatskoj može osnovati podružnicu, bez osnivanja tvrtke i temeljnoga kapitala. Većina je međunarodnih igrača poput Allianza, Grawea, Unique već prisutna i pitanje je vremena kada će to dinamično tržište buknuti. Uskoro na hrvatsko tržište ulazi podružnica Adriatic Slovenike, koja je u Hrvatskoj poslovala od 2008. godine preko društva KD životno osiguranje, a svoje police planira prodavati putem interneta, što znači bez troškova radne snage. Proces preuzimanja CO-a trajao je dugo, oko godinu i pol dana i previranja u vezi s privatizacijom još uvijek nisu završila. Državni ured za reviziju objavio je nedavno izvješće u kojem stoji da je odluku o privatizaciji CO-a Vlada nije smjela donijeti samostalno, već ju je morao potvrditi Sabor. CO postao je idealna tema za političko prepucavanje između HDZ-a i SDP-a, što bi moglo dodatno usporiti razvoj Adrisovoga osiguravateljskog biznisa.

6. Utjecaj na prehrambeno tržište Nastavak razvoja CromarisaPrihodi Adrisove tvrtka Cromaris, koja se bavi uzgojem i preradom bijele ribe (brancina, orade) i školjki, iz godine u godinu rastu i tvrtka je prošle godine prvi put poslovala s dobiti, od otprilike milijun kuna. Iako ima vrlo dobru perspektivu na europskom tržištu, prema financijskoj važnosti u okvirima Adrisa, Cromaris bi se mogao svrstati u malu obiteljsku tvrtku i nije za očekivati da će se u segmentu prehrane Adris jako širiti. Strategija Cromarisa je da ostalim europskim igračima konkurira, ne toliko u obujmom, već kvalitetom, te da nadmaši igrače s turskog i grčkog tržišta. Do 2012. godine Adris je uložio više od 30 milijuna eura u tehnologiju za uzgoj, proizvodnju i preradu ribe. Prošle godine Cromaris je prodao pet i pol tisuća tona ribe, a plan je povećati prodaju na 10 tisuća tona u idućih pet godina. Cromaris više od polovine proizvodnje plasira na tržišta Italije, Slovenije, Njemačke, Francuske, Poljske, Češke, Slovačke, Austrije, BiH, Crne Gore, Srbije i Mađarske.

7. Utjecaj na nekretninski biznisNajvrednije zgrade CO-a postaju hoteli?Gotovo da nema ozbiljnijega grada u kojem se ne nalazi nekretnina Croatia osiguranja i vrlo je izvjesno da će se u idućem razdoblju Adris posvetiti maksimalnoj iskoristivosti te imovine. Croatia osiguranje u Zagrebu ima dvije nekretnine koje bi mogla preuzeti Maistra i transformirati ih u gradske hotele, a to su zgrada na Trgu bana Jelačića i zgrada na Miramarskoj cesti. Adris je sada vlasnik i zemljišta u Branimirovoj ulici, u blizini hotela Sheraton, gdje je inicijalni plan bio da se na toj lokaciji sagradi zgrada s luksuznim stanovima. Za pretpostaviti je da će u nekretninskom biznisu Adris biti podrška, a operativno će se imovinom baviti CO.

8. Utjecaj na maloprodaju i distribucijuBAT će upravljati s 545 prodavaonicaKupnjom TDR-a BAT je u paketu dobio i maloprodajni lanac kioska iNovine i udio od 25 posto u Tisku, čime je Agrokoru paralelno postao partner i konkurencija. Nije tajna da je Ivica Todorić godinama protežirao TDR na svojim maloprodajnim mjestima, strani igrači duhanske industrije nisu imali šanse ući na police Tiska i bit će zanimljivo promatrati hoće li BAT imati jednaku pregovaračku snagu kao što je imao Ante Vlahović. Iako neki analitičari smatraju da BAT-u distribucija i maloprodaja nisu interesantni biznisi i da postoji velika vjerojatnost da će ih BAT prodati, realno se priča odvija u drugom smjeru. Naime, BAT je ušao u vlasničku strukturu tvrtke Raul d.d. koja drži maloprodajne i distributivne lance Roberto plus (koji je posljednjih 10 godina bio distributer BAT-a) i Smoking. Znači, ne samo da je BAT-u maloprodaja interesantna, već postoji realna opcija da postane važan igrač na tržištu maloprodaje. Smoking ima svojih šest distributivnih centara i 100 maloprodajnih mjesta diljem Hrvatske, a Roberto plus 95 maloprodajnih mjesta i distributivnu mrežu na više od tri tisuće lokacija. S kioscima iNovina, BAT će upravljati s ukupno 545 maloprodajnih mjesta diljem Hrvatske, što znači da će, ne postigne li zadovoljavajući dogovor s Agrokorom, BAT imati osiguran plasman svojih brendova. U svakom slučaju, Agrokor je s Tiskovih 1300 prodajnih mjesta trenutačno u najboljoj poziciji i ima mogućnost postavljanja uvjeta ne samo BAT-u, već i drugim igračima na tržištu poput Philip Morrisa, Japan Tobacca i Imperiala. Svi oni s velikim iščekivanjem očekuju prve BAT-ove korake kako bi prilagodili svoju poslovnu strategiju.

9. Utjecaj na duhansku konkurencijuNastavak globalne bitke u HrvatskojNa svjetskom tržištu duhansku priču vode četiri globalne kompanije koje vrlo dobro poznaju međusobne poslovne poteze i neće im biti problem nastaviti žestoku konkurentsku bitku i na hrvatskom tržištu. BAT se na hrvatsko tržište nije uspio jače probiti samostalno, već jedino kupnjom TDR-a i sada će i konkurenciji dati više posla. Službeno se u medijima objavljivao podatak da je kupnjom TDR-a BAT kupio više od 70 posto hrvatskoga duhanskog tržišta. Igrači iz duhanske industrije tvrde da je ta brojka prenapuhana jer se udio TDR-a posljednjih godina smanjio na 50-ak posto, a BAT nije imao više od pet posto tržišta, što znači da bi prema internim podacima duhanske industrije udio BAT-a zapravo iznosio 55 posto. Drugi prema veličini igrač je Philip Morris, čiji udio znatno raste posljednjih godina i praktički se približio TDR-u, a u Japan Tobaccu već ranije izjavili su da su dovoljno veliki da mogu čekati rasplet situacije. Sudbinu pojedinih igrača odredit će u startu pravila na maloprodajnom tržištu.

10. Utjecaj na potrošačeBAT će konkurirati TDR-ovim brendovimaPušači bi vrlo brzo mogli osjetiti posljedice prodaje TDR-a jer nije realno za očekivati da će BAT sâm sebi konkurirati TDR-ovim brendovima. S obzirom na to da BAT-ovi brendovi za sada nemaju velik udio na tržištu, za očekivati je da će u prvo vrijeme nastaviti prodavati brendove poput Ronhilla i Walter Wolfa, ali izgledno je da će nakon spajanja brendova Ronhill ipak na kraju postati Dunhill. 

29. travanj 2024 15:17