Poslovna scena
StoryEditor

Dino Manestar: Nijedan od naših osam hotela neće ostati investicijski netaknut

27. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Jadran, turistička tvrtka koja u vlasništvu na crikveničkoj rivijeri ima osam hotela, dva autokampa i turističko naselje, u prvih osam mjeseci poslovao je s 46 posto većom dobiti od planirane. O planovima ove tvrtke razgovarali smo s predsjednikom Uprave Dinom Manestrom.

Kakva je bila protekla turistička sezona za Hotele Jadran, prva nakon izlaska iz stečaja?- Ova godina osobito je važna za Jadran d.d. i crikvenički kraj u cjelini. Osim što Jadran slavi 50. rođendan ove godine uspjeli smo izaći iz stečaja, što je izgledalo kao nemoguća misija. Više od 800 vjerovnika, kumulirani gubitak tvrtke veći od 700 milijuna kuna, blokada žiro-računa od 1997. godine, bili su izazovi s kojima smo se suočili. No ni nakon završetka stečaja nismo stali - očistili smo više od 90 posto nekretninskog portfelja, vratili u vlasništvo autokamp Selce i naselje Kačjak, koji su dan prije otvaranja stečaja nekim, u najmanju ruku čudnim radnjama izuzeti iz Jadrana, sa zaposlenicima smo potpisali novi kolektivni ugovor, koji je preciznije uredio prava radnika, u osam mjeseci bivšim i sadašnjim radnicima isplatili smo već više od trećine tražbina, koje iznose ukupno 30 milijuna kuna, iako za to imamo rok od pet godina, a rezultati poslovanja pozitivni su. Dobit je u prvih osam mjeseci za čak 46 posto nadmašila planiranu, a bez obzira na vremenske nepogode zabilježili smo pad od samo jedan posto u broju noćenja. U prilog rezultatu ide i dobra kontrola troškova, koji su pet posto manji od planiranih.

Nakon hotela Slaven, planiraju li se nova ulaganja i modernizacija objekata?- Hotel Slaven prvi je objekt iz sastava tvrtke koji je kompletnom obnovom podignuo kategoriju u posljednjih 26 godina. Nažalost, zbog nagomilanih problema u tvrtki nije bilo prostora za investicije pa su kategorije objekata uglavnom padale. U hotel Slaven uložili smo u vrlo kratkom razdoblju ukupno oko šest milijuna kuna kako bi ovu sezonu dočekao s tri zvjezdice. I dalje je naše opredjeljenje ulaganje u podizanje kategorije objekata, a već se nekoliko mjeseci radi na pripremi investicija ne samo za sljedeću, već i za iduće godine. Konkretno, riječ je o ulaganjima u kampove Kačjak i Selce, hotele Omorika i Esplanade, a nijedan od osam hotela neće ostati netaknut.

Je li u pripremi prodaja hotela i kakvoga kupca priželjkujete?- Naša je zadaća podizati kvalitetu usluge i smještajnih kapaciteta, a država kao većinski vlasnik hotela odlučila se na jedinstven Jadran kao tehnološku cjelinu te će u tom smjeru i ići privatizacija. Svakako ću voditi brigu o dobrobiti zaposlenika i lokalne zajednice jer kada znamo da 75 posto čvrstih smještajnih kapaciteta u cijeloj Crikvenici ‘drži‘ Jadran, možemo shvatiti važnost koju tvrtka ima za crikvenički kraj. Drago mi je da nadležne institucije poput DUUDI-a i CERP-a to shvaćaju, pa kada kažem da ću tražiti da se izda jasna garancija za podizanje kategorije objekata, zadržavanje zaposlenika i poštovanje kolektivnog ugovora, nailazim na razumijevanje. Jedino što Crikvenicu može izdignuti jest zaokret u vođenju turističke politike pa i investitor, ali i lokalna zajednica mora biti spremna na promjene.

04. svibanj 2024 04:39