Poslovna scena
StoryEditor

Djelatnosti koje najviše ovise o sezoni

09. Kolovoz 2014.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Poslovanje u okviru većine djelatnosti temelji se na vremenski neravnomjerno raspoređenoj potražnji tijekom jedne kalendarske godine.

Osobito je time pogođen turizam, a posljedično i sve djelatnosti koje ga opslužuju. Ako već ne možemo produljiti turističku sezonu, lijek za postizanje kontinuirane zaposlenosti u drugim djelatnostima planiranje je vlastitih novih aktivnosti. Posebice u kombinaciji s otvaranjem novih tržišta u izvozu

U novom broju Lidera analizirali smo koje su to sezonske djelatnosti u kojima ima prostora za poboljšanje.

• Turizam Već nekoliko godina tzv. vrhunac turističke sezone više nije u srpnju i kolovozu. Novi vrhunac počinje u drugoj polovini srpnja i traje do polovine rujna, što utječe i na druge gospodarske grane. Turizam je također iznimno podložan vanjskim čimbenicima, poput geopolitičkih utjecaja.

• Industrija hrane i pića, maloprodajaVeoma sezonski posao, posebice u zemljama s razvijenom turističkom djelatnošću. Najjači su mjeseci prosinac (Božić, Nova godina, godišnje inventure), ožujak/travanj (ovisno o tome kad pada Uskrs), srpanj/kolovoz (turistička sezona). Mrtvi su mjeseci siječanj i veljača.

• Prodaja automobilaNajviše opada u kolovozu i rujnu zbog očekivane jesenske ponude novih modela.

• Prodaja igračakaNajviše raste u prosincu zbog blagdana.

• Marketinške kampanje Prije su počinjale nakon Božića, najkasnije početkom veljače, a sada sredinom ožujka ili početkom travnja; i završavaju nedugo nakon toga.

• Konzultantske uslugeOvisno o industriji: ako se savjetuju industrije koje imaju sezonsku rupu, i konzultantske tvrtke imaju mirno ljeto ili božićne blagdane.

• IzdavaštvoVećina koja ima djecu u osnovnoj školi potpuno se početkom rujna pasivizira na poslu i traži školski pribor, odjeću i obuću za mališane. To je loše za poslovne aktivnosti (slabiji rezultati zbog drugog fokusa), ali rujan je dobar za knjižare.

 

28. travanj 2024 10:27