Poslovna scena
StoryEditor

Koteks će preuzeti Kerumov vijećnik Tomislav Režić?

13. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga objavila je tri rješenja vezano za nastajanje obveze preuzimanja Koteksa. U prvom se Goranu Sapunaru nalaže objavljivanje ponude, u drugom Kerumu d.o.o., a u trećem se društvu Moj market daje odobrenje za objavu ponude.

Tako stoji kako je društvu Moj market Hanfa odobrila objavljivanje ponude za preuzimanje splitskog Koteksa. Naime, Moj market zatražio je Hanfino odobrenje 30. svibnja pošto je sklapanjem ugovora o prodaji i prijenosu dionica stekao 90,14 posto dionica Koteksa. Cijena koju se Moj market u ponudi za preuzimanje obvezuje platiti po dionici iznosi 10,5 kuna. Moj market posjeduje 603.456 redovnih dionica Koteksa, a temeljni kapital u iznosu od 33,47 milijuna kuna je podjeljen na 669.467 redovnih dionica nominalne vrijednosti 50 kuna po dionici. Hanfa je utvrdila da su osigurana sredstva za preuzimanje preostalih 66.011 dionica Koteksa. Direktor tvrtke Moj market je Tomislav Režić, županijski vijećnik s Kerumove nezavisne liste.

No, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga je po službenoj dužnosti pokrenula upravni postupak u vezi nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje društva Koteks od strane Keruma d.o.o. pošto su 24. listopada prošle godine Kerum i Goran Sapunar sklopili Ugovor o prodaji i prijenosu 603.456 redovnih dionica društva Kotkes.Hanfa je u veljači obavještena kako su Goran Sapunar i tvrtka Kerum raskinuli ugovor iz listopada jer Sapunar do 31.siječnja 2012. nije izvršio obvezu plaćanja kupoprodajne cijene društvu Kerum. - Na taj način je na dan sklapanja Sporazuma o utvrđivanju raskida društvo Kerum steklo 603.456 redovnih dionica društva Koteks, što predstavlja 90,14 posto učešća u temeljnom kapitalu. Agencija je 15. veljače 2012. izvršila uvid u podatke iz sustava Središnjeg klirinškog depozitarnog društva te je utvrđeno da je izvršena preknjižba 603.456 dionica društva Koteks s računa Gorana Sapunara na račun društva Kerum - stoji u Hanfinom obrazloženju te se navodi kako je Zakonom propisano da je fizička ili pravna osoba obvezna objaviti ponudu za preuzimanje kad neposredno ili posredno, samostalno ili djelujući zajednički, stekne dionice s pravom glasa ciljnog društva, tako da, zajedno s dionicama koje je već stekla, prijeđe prag od 25 posto dionica s pravom glasa ciljnog društva.

Iznimke od obveze objavljivanja ponude za preuzimanje su propisane odredbama članka 14. ZPDD-a, no stjecanje dionica kao posljedica raskida pravnog posla koji je bio pravni temelj za njihov prijenos nije propisano kao jedna od njih, kaže Hanfa. Drugim riječima, raskid ugovornog odnosa između Gorana Sapunara i društva Kerum isključuje primjenu odredbi Zakona o preuzimanju dioničkih društava.

U očitovanju Keruma vidljivo je kako su rokovi i način te uvjeti plaćanja bili važan dio ugovora u kojem stoji da ukoliko se to ne ispoštuje ugovor se raskida. No, Hanfa napominje kako ispunjenje ili neispunjenje uvjeta ne utječe na sam nastanak i prestanak pravnog posla, već na nastanak i prestanak učinaka pravnog posla. U konkretnom slučaju nije sporno da je pravni posao tj. Ugovor o prodaji i prijenosu dionica uistinu sklopljen, iako se njegov pravni učinak potpisivanjem Sporazuma o utvrđivanju raskida mijenja.- Stoga nije sporan ni nastanak obveze objavljivanja ponude za preuzimanje s obzirom da je ista nastala samim sklapanjem spomenutog pravnog posla, neovisno o njegovim učincima nakon potpisivanja Sporazuma o utvrđivanju raskida - kaže Hanfa.

Također, u jednom od rješenja navodi se kako je Goran Sapunar 24. listopada sklopio sporazum s Kerumom o prijenosu 603.456 redovnih dionica društva Koteks, pa je tako nastala obveza Sapunara na objavljivanje ponude za preuzimanje društva Koteks.

08. svibanj 2024 19:23