Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Zašto izvoznici ne mogu naći domaće dobavljače

10. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Slava i ponos hrvatske proizvodnje, legendarna Vegeta, od svih svojih sastojaka ima samo jedan hrvatski - sol.

Koliko je hrvatski proizvod zapravo hrvatski bila je glavna tema posljednje Liderove konferencije ‘Više izvoza za manje uvoza‘, a u novom broju Lidera analiziramo zašto izvoznici ne mogu naći domaće dobavljače.

U izvoznim je proizvodima naime u najboljem slučaju 20 posto ‘izvorno hrvatskoga‘. Izvoznici neuspješno traže industrijsku rajčicu, vinski destilat, kvarcni pijesak, aluminij, polietilen, bakar, mlijeko u prahu, želatinu...

To se u Hrvatskoj uopće ne proizvodi, ili ne u dovoljnim količinama, ili je skuplje od izvoznih sirovinskih komponenata. Više o ovoj temi pročitajte u analizi Željke Laslavić koja donosi i pet hrvatskih sirovinskih slučajeva.

Novi broj Lidera mogao bi se nazvati i ‘milerovskim‘. U njemu smo naime predstavili novog šefa RBA Hrvatska Michaela Georga Müllera, a imamo i razgovor s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svenom Müllerom. Još jedno pojačanje pronašli smo i u Alekseju Milleru, šefu Gazproma koji je akter u našoj priči o pet najvećih hrvatskih energetskih zabluda.

Osim toga, donosimo i priču o Mirjani Mikulec, dizajnerici interijera i vlasnici tvrtke Domus nobilis. Više o njenom poduzetničkom receptu možete pročitati u priči Ratka Petera.

Novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE.. Tiskano izdanje možete kupiti na prodajnim mjestima koja možete pronaći OVDJE.

05. svibanj 2024 10:38