Poslovna scena
StoryEditor

Prodaja Croatia busa zaustavljena zbog stečajne upraviteljice?

23. Kolovoz 2013.

Sindikat hrvatskog vozača (SHV) ustvrdio je danas da su stečajni postupak i prodaja autobusnog prijevoznika Croatia bus zaustavljeni zbog neodgovornog ponašanja stečajne upraviteljice Marije Vujčić Turkulin i stečajne sutkinje Vesne Malenice, zbog čega trpi više od stotinu preostalih radnika, ali i vjerovnici i zainteresirani kupci.

Predsjednik SHV-a Miljenko Gočin rekao je Hini da je sindikat kazneno prijavio stečajnu upraviteljicu i sutkinju, smatrajući da su kršile zakon tijekom stečajnog postupka smjenjujući bivšeg stečajnog upravitelja Eduarda Miščevića. Visoki trgovački sud je, kaže Gočin, u travnju ove godine dao za pravo sindikatu te poništio imenovanje Marije Vujčić Turkulin i naložio imenovanje novog stečajnog upravitelja.

Međutim, SHV je tek prije desetak dana, i to na vlastitu inicijativu, došao do rješenja Visokog trgovačkog suda, a problem je što su u međuvremenu vjerovnici na svojoj skupštini odlučili da se ide u prodaju tvrtke. Prodaja je tijekom srpnja i oglašena te je stiglo sedam ponuda, pri čemu su ponuđači uplatili jamčevinu.

Gočin upozorava da proces prodaje ne može biti nastavljen jer je Visoki trgovački sud poništio imenovanje stečajne upraviteljice koja sada nema ovlasti za prodaju tvrtke.

Kaže kako je u interesu radnika i vjerovnika da se prodaja i stečajni postupak, koji traje već četiri godine, što prije završe. Radnici Croatia busa zaposleni su na određeno vrijeme pa bi im odgovarala normalizacija poslovanja.

Croatia bus (nekadašnji Zagrebački transporti) još je devedesetih godina tijekom privatizacije ostao bez vrijednog zemljišta u središtu Zagreba, a zbog toga i raznih financijskih malverzacija na štetu tvrtke višegodišnju kaznu zatvora dobio je tadašnji direktor i većinski vlasnik Leon Sulić.

Sada je tom prijevozničkom poduzeću ostalo stotinjak zaposlenih i koncesije na neke autobusne linije, a Odbor vjerovnika procijenio je vrijednost tvrtke u stečaju na pet milijuna kuna. Istodobno, tražbine su prešle iznos od 50 milijuna kuna, a najveći vjerovnici su država i Hypo leasing.

05. svibanj 2024 19:36