Aktualno
StoryEditor

U novom broju saznajte sve o AI tvrtkama u Hrvatskoj i poduzetničkoj pohlepi

17. Kolovoz 2023.
Lider 933 i Trend za NL

Znate li da u Hrvatskoj rješenja iz AI područja razvija više od 130 startupova? AI industrija u Hrvatskoj, kao i mnogim drugim zemljama, bilježi vrlo brz rast i razvoj te je broj tvrtki i stručnjaka koji ulaze u to područje u velikom porastu. Čime se bave? Traže konkretne probleme vrijedne rješavanja, a takvih ima napretek, i svoja rješenja prodaju po cijelom svijetu, čak i u Hrvatskoj. Jedna od najvećih, ako ne i najveća akvizicija na hrvatskom tržištu dogodila se u području umjetne inteligencije, i to kada je globalna kompanija Google prošli mjesec finalizirala kupnju hrvatske softverske tvrtke Photomath osnivača i (sada već bivšeg) direktora Damira Sabola, što je još jednom potvrdilo da u ovoj maloj zemlji itekako postoje tvrtke i pojedinci koji svojim znanjem, radom i upornošću mogu stati uz bok najvećima poput Googlea. U ovotjednoj temi broja Donatella Pauković piše o tome kako je umjetna inteligencija i na domaćem terenu postala ozbiljan biznis.

Stara izreka s Wall Streeta kaže da tržište pokreću samo dvije emocije: strah i pohlepa. U situaciji visoke inflacije ovo potonje je u posljednje vrijeme preplavilo javni diskurs, pa su tako za pohlepu optuženi trgovci, ugostitelji, iznajmljivači i, neizostavno, bankari, a rast cijena koji uvode tvrtke kako bi iskoristile inflaciju i povećale svoju profitnu maržu dobio je i novo ime: greedflation, odnosno ‘inflacija pohlepe‘. Podaci naime pokazuju da su rastući profiti kompanija zaslužni za gotovo pola europske inflacije u protekle dvije godine, jer su kompanije digle cijene znatno više od rastućih troškova energije, a prema podacima koje je iznio HNB-ov guverner marže su u Hrvatskoj pridonijele inflaciji 3,5 puta više nego plaće. O pohlepi u biznisu piše Antonija Knežević.

Predsjednik Uprave i vlasnik Nexe Grupe Ivan Ergović smatra da su potpisivanje KU-a i poslovni rezultati veliki uspjeh jer su se u tvrtki, priča, na svim razinama usmjerili kako bi našli ravnotežu, pogotovo zbog rasta cijena energenata. Upravo su investicije u energetiku Nexe Grupe bile povod za intervju s Ergovićem. Još prije dvije godine kad smo razgovarali najavljivao je projekte uštede energije i zelene politike (neki su već tada bili realizirani), a nedavno je u Dilju završen jedan takav. S Ergovićem je razgovarao Edis Felić.

Iako je Hrvatska prema mnogim pokazateljima razvijenosti na dnu Europske unije, da ne bi ispalo da smo u svemu među najgorima u ovoljetnoj Eurostatovoj publikaciji ‘Ključni brojevi o Europi‘ istražili smo prema kojim smo sve pokazateljima bolji od EU prosjeka. Nađe se tu štošta zanimljivog, čak i iznenađujećeg. Piše Gordana Gelenčer.

Uz novi broj stiže i prilog Ljetni trend!

27. travanj 2024 18:12