Aktualno
StoryEditor

Udruga veledrogerija: Bolnicama prijete ovrhe

27. Rujan 2017.

Ukupni dugovi za isporučene lijekove i medicinski materijal zdravstvenim ustanovama narasli su krajem kolovoza na tri milijarde kuna, među kojima su 2,4 milijarde dospjelih obveza, a najkritičnija situacija je u nekoliko bolnica koje su veledrogerijama dužne više od 900 dana, zbog čega bolnicama prijete ovrhe, doznaje se u Udruzi veledrogerija.

>>>Energetska obnova Opće bolnice Varaždin ‘financirana uštedama’

Početkom godine dug zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama iznosio je oko 2,2 milijarde kuna, a u srpnju 2,8 milijardi kuna. Veledrogerijama je u svibnju, odlukom Vlade, uplaćeno 200 milijuna kuna, no predsjednik Udruge veledrogerija Jasminko Herceg kaže kako im je isplaćen samo dio tog novca jer su bolnice ta sredstava iskoristila za isplatu regresa.

>>>U novom broju Lidera – Najteži pacijent: Zdravstvo svaki mjesec stvara nove gubitke ‘teške’ 2800 liječničkih plaća

Najviše su dužne kliničke bolnice na koje se odnosi 75 ukupnih dugova, no vremenski najduža kašnjenja imaju bolnice u Vinkovcima (975 dana) i Vukovaru (972 dana), Dubrovniku (966 dana) i Sisku (941 dan). Slijede Koprivnica (734), Virovitica (727), Našice (699), Bjelovar (646), Klinika za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" (605) te KBC Osijek (589), koji ima najduža dugovanja među kliničkim ustanovama.

>>>Novi broj Lidera: Krunski dokaz iz Bruxellesa – Zbog preskupe države RH premalo izdvaja za socijalu i zdravstvo

Ministar Kujundžić izjavio je Hini kako je svjestan problema te je o dugovima prema veledrogerijama razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem.

>>>Kujundžić: Bolnice neće ostati bez lijekova, dogovorit ćemo sukcesivne uplate

- Svjestan sam da veledrogerije imaju ozbiljnih financijskih problema koje bi mogli dovesti u pitanje isporuku lijekova i tražimo rješenje, kazao je Kujundžić. Najavio je i da će se s predstavnicima veledrogerija sastati u idući 5-10 dana.

06. svibanj 2024 15:08