Aktualno
StoryEditor

Uskoro 15. izdanje konferencije Interdisciplinary Management Research XV

15. Svibanj 2019.

Međunarodna znanstvena konferencija Interdisciplinary Management Research XV održat će se petnaestu godinu za redom 16. i 17. svibnja u opatijskom Hotelu Admiral.

Konferenciju organizira Ekonomski fakultet u Osijeku u suradnji s partnerskim institucijama Sveučilištem J. J. Strossmayera u Osijeku, Poslijediplomskim studijima Management i Pforzheim University, Business School s kojim ove godine slavi 40. godina znanstvene suradnje, te Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti.

Ono što konferenciju, izuzev tradicije i opstojnosti, čini posebnom jest kontinuirani poticaj mladim znanstvenicima koji, uz mentoriranje, imaju priliku predstaviti rezultate svog znanstveno-istraživačkog rada, što im omogućava daljnji razvoj u znanstveno-istraživačkom procesu.

U sklopu ove konferencije, svake se godine organizira dodatan program u obliku znanstveno-stručne rasprave koja je usmjerena prema aktualnim temama u suradnji s akademskom i poslovnom zajednicom te institucijama javnog sektora. Ove godine fokus je na budućnosti razvojnih politika Europske unije i izazovima hrvatskog gospodarskog, ali i institucionalnog „(ne)snalaženja“.

Na svečanom otvaranju skupa sudjelovat će voditelj doktorskog studija, prof. dr.sc. Željko Turkalj, dekan prof.dr.sc. Boris Crnković, akademkinja Vlasta Piližota te ministrica Gabrijela Žalac. Prof. dr. sc. Zoran Jašić, dugogodišnji veleposlanik u Maleziji, Njemačkoj i Austriji održat će uvodno predavanje o izgradnji institucija RH u suvremenijoj povijesti i približavanje standardima Europske unije, a potom će dr.sc. Branko Baričević, sa svojim dugogodišnjim iskustvom u Predstavništvu Europske komisije, uvesti sudionike u proces pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji uvažavajući nove trendove koji geopolitički i geoekonomski nameću nužnost što bržih i efikasnijih prilagodbi zemalja članica.

Koliko smo institucionalno spremni na nove izazove koji zahvaćaju čak i starije članice Europske unije, pokušat će se odgovoriti na tematskoj raspravi naziva „Hrvatska i EU: 2019.- novo raskrižje?“ u kojoj sudjeluju: ministrica Gabrijela Žalac, MRRFEU, predsjednik HGK Luka Burilović, dekan prof.dr.sc. Boris Crnković, predsjednik HDE prof.dr.sc. Ljubo Jurčić, HDE, prof.dr.sc. Mladen Vedriš, dr.sc. Željko Lovrinčević s EIZG uz moderiranje Eliane Čandrlić Glibote s HRT-a.

Koliko smo bili uspješni na putu našeg institucionalnog „sređivanja“, svjedočimo kroz brojne (makro)ekonomske pokazatelje, pa će fokus sljedeće tematske rasprave u koju će nas uvesti državna tajnica Nataša Mikuš Žigman (MINGO) biti usmjeren na gospodarsku situaciju u RH i pokušaj odgovora na pitanje koji su realni, a nužni preduvjeti za stabilan ekonomski razvoj u kratkom i dugom roku. U tematskoj raspravi će sudjelovati: dekan EFZG-a prof.dr.sc. Jurica Pavičić, dekan EFRI, prof.dr.sc. Alen Host, predsjednica HUP-a Gordana Deranja, predsjednik uprave JANAF d.d., dr.sc. Dragan Kovačević, JANAF d.d., predsjednik uprave  Sunce Koncern d.d., Tonči Boras, član uprave Franck d.d., Josip Budimir, prodekan doc.dr.sc. Ivan Miloloža, Munja d.d./Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, član uprave Pevec d.d., Krešimir Bubalo i predsjednik uprave Mlinar d.d., Mato Škojo uz moderiranje Marine Šunjerge iz Večernjeg lista. Program će voditi Frane Ridjan s HRT-a.

Na konferenciji će biti predstavljena i dva projekta Europske unije - MITOMED+ i INtense.

Ove godine Ekonomski fakultet u Osijeku nagrađuje 36 izvrsnih studenata putovanjem na konferenciju temeljem postignutog studijskog uspjeha (prosjek ocjena) i preporuke studentskih udruga koje djeluju pri Fakultetu, a uz podršku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

03. svibanj 2024 04:48