Aktualno
StoryEditor

Poliklinika Medikol kupuje četiri nova PET/CT uređaja za 60 milijuna kuna

16. Lipanj 2019.

Poliklinika Medikol ugovorila je kupnju četiriju novih PET/CT uređaja najmodernije tehnologije vrijednih 60 milijuna kuna.

Dva uređaja do kraja će se godine postaviti u Zagrebu i Splitu, a instalacija uređaja u Rijeci i Osijeku planirana je za 2020. godinu. To nije prvo veliko ulaganje u poliklinici Medikol.

Potkraj prošle i početkom ove godine u Splitu i Zagrebu instalirana su dva najmodernija MR uređaja snage 3 Tesla.

– Kupnjom najsuvremenijih PET/CT uređaja proračun RH nije nimalo opterećen jer poliklinika Medikol ulaže vlastita sredstva. Ugovorene pretrage s HZZO-om u poliklinici Medikol ugovorene su po identičnim cijenama kao i one u hrvatskim bolnicama, što predstavlja iznimnu uštedu za hrvatski zdravstveni sustav. Naime, nabavu i održavanje uređaja, edukaciju i trošak osoblja snosi Medikol – kaže Ivan Rajković, predsjednik Uprave Medikol Grupe.

Istodobno, Medikol u partnerstvu s Institutom Ruđer Bošković osnovao je tvrtku RMC koja je u Hrvatskoj jedini proizvođač izotopa nužnih za dijagnostiku onkoloških pacijenata na PET/CT uređajima. Naime, zbog vremena raspada izotopa iznimno je važno da njihova proizvodnja bude u prihvatljivoj blizini samih PET/CT centara u Hrvatskoj.

Osim proizvodnje izotopa za PET/CT dijagnostiku do kraja godine kreće se s proizvodnjom izotopa kojima će se moći raditi dijagnostičke pretrage za druge bolesti.

27. travanj 2024 18:55