Ukratko
StoryEditor

Darijo Radović, Voditelj Medikolova PET/CT Centra Split: Poliklinika Medikol kontinuirano prati razvoj tehnologije u medicini

17. Veljača 2022.
Od početka rada prije dvadeset pet godina neprestano pratimo razvoj medicinske tehnologije, stalno obnavljamo postojeću opremu i instaliramo novu. U posljednje tri godine instalirali smo PET/CT uređaje najnovije generacije u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku

Poliklinika MEDIKOL je danas najveća privatna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja uz sjedište u Voćarskoj 106 u Zagrebu djeluje na još dvije lokacije (Podružnica Vinogradska i Podružnica Mandlova) te osim u Zagrebu, u još četiri grada, u Splitu, Rijeci, Osijeku i Čakovcu. Poliklinika je u svim svojim Podružnicama u kojima je zaposleno 213 djelatnika u 2021. godini pružila 358.706 medicinskih usluga. Organizirana je kao dijagnostičko-terapijska ustanova s mogućnošću pružanja svih postupaka ambulantno i putem dnevne bolnice. Poliklinika MEDIKOL koristi najmoderniju sofisticiranu, digitaliziranu medicinsku opremu, u pružanju dijagnostičkih i terapijskih zdravstvenih usluga kroz brojne djelatnosti (radiologija, nuklearna medicina, ginekologija i opstetricija, oftalmologija, urologija, anesteziologija, reanimatologija i intenzivno liječenje, interna medicina, dermatovenerologija, citologija, medicinsko-biokemijski laboratorij, fizikalna medicina i rehabilitacija s fizikalnom terapijom, plastična, rekonstrukcijska i estetska kirurgija, neurologija, ortopedija, pedijatrijska kardiologija).

Medikol danas nije prisutan samo u glavnom gradu, već i u drugim dijelovima Hrvatske. Kako je došlo do proširenja?

-Poliklinika MEDIKOL nakon osnivanja u Čakovcu, te preseljenja u Voćarsku ulicu u Zagrebu, prije 25 godina kreće s ubrzanim razvojem koji počinje uvođenjem PET/CT dijagnostike, tada novine koja je bila značajan iskorak ne samo u djelatnosti Medikola već i cjelokupnog zdravstva Hrvatske. U cilju dostupnosti ove dijagnostike, nezaobilaznog standarda zdravstvene skrbi za onkološke pacijente na području cijele Hrvatske, u slijedećim godinama se otvaraju podružnice u Splitu (2009.), Rijeci (2010.) i Osijeku (2011.) koje osim PET/CT dijagnostike pružaju i druge zdravstvene usluge, broj i opseg kojih se dalje povećava sukladno mogućnostima i potrebama na pojedinoj lokaciji.

Po čemu je specifična Podružnica u Splitu? Kakve sve usluge nudite i koliko ste uložili u opremu?

-PET/CT centar Split započeo je s radom u kolovozu 2009. godine. Centar je smješten u krugu KBC-aSplit, lokalitet Križine na oko 650 m2 korisne površine. Djelatnost Centra je nuklearna i radiološka dijagnostika: PET/CT, CT, MR, RTGi UZV dijagnostika, a u Ambulanti za bolesti štitnjače se pruža cjelokupna dijagnostika i terapija bolesti štitnjače koja uključujeipostupke citološke punkcije pod kontrolom UZV.Od uređaja koje koristimo važno je izdvojiti uređaj za PET/CT dijagnostiku opremljen s 128 slojnim CT-om što omogućava brzu i preciznu dijagnostiku svih struktura u tijelu te MR uređaj 3Tesla, za sada jedini ove snage na području Dalmacije.

Sofisticirana oprema koju koristite danas seubrzano razvija. Kako pratite razvoj tehnologije?

-Svjesni smo činjenice da se tehnologija danas ubrzano razvija. Od početka rada naša je misija pružiti pacijentima najsuvremeniju zdravstvenu uslugu. Zato neprestano pratimo razvoj medicinske tehnologije,kontinuirano zanavljamo postojeću opremu i instaliramo novu. U skladu sa Planom zanavljanja opreme 2019.-2022. Poliklinike Medikol-instalirali smo potpuno nove PET/CT dijagnostičke uređaje najnovije generacije u svim našim PET/CT Centrima. Rezultati rada naših djelatnika i njihovo dugogodišnje iskustvo, uz vrhunske uređaje najnovije generacije, prepoznati su i u svijetu te smo postali Philipsov referentni centar za PET/CT dijagnostiku za srednju i istočnu Europu. Prije 3 godine smo instalirali i uređaj za magnetsku rezonancu jačine 3Tesla, najprije u Splitu,a onda i u Zagrebu. Prošle godine smo instalirali i najsuvremeniji digitalni RTG uređaj najnovije generacije. Osim u medicinsku opremu kontinuirano ulažemo u osposobljavanje i edukaciju zdravstvenih djelatnika, kao i u akademsku suradnju s visokoškolskim ustanovama. Tako je Podružnica Split, dugi niz godina, nastavna baza Odjela Zdravstvenih studija Sveučilišta uSplitu.

Kome su Vaše usluge namijenjene? Imate li suradnju sHZZO-om?

-Naše usluge osim privatnim pacijentima i osiguranicima osiguravajućih društava, pružamo i osiguranicima HZZO-a. Vrste pretraga, mjesečne količine i cijena pretraga određene su i ograničene ugovorom, a sukladno odluci HZZO-a, bez obzira što su naše mogućnosti pružanja zdravstvenih usluga osiguranicima HZZO-a značajno veće od sada ugovorenih.

Je li, po Vašem mišljenju, privatno zdravstvo rješenje za probleme zdravstvenog sustava u Hrvatskoj?

-Mislim da je sinergija javnog i privatnog zdravstva najbolje rješenje za probleme zdravstvenog sustava Hrvatske. Zašto ne koristiti resurse privatnih zdravstvenih ustanova, kako opreme tako i djelatnika. Medicinske uređaje i opremu je relativno brzo moguće nabaviti, naravno uz velika izdvajanja, ali još značajniji problem danas je nedostatak zdravstvenih djelatnika kojeg nije moguće tako brzo i jednostavno nadoknaditi, pa zašto ne iskoristiti materijalni i ljudski potencijal privatnog zdravstva u kojem rade stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom. Privatno zdravstvo se mora promatrati kao partner, a ne što je po mom mišljenju sada slučaj, kao nekakav paralelni sustav koji se koriti silom prilika za gašenje požara dugih lista čekanja. 

Poliklinika MEDIKOL Podružnica Split

Šoltanska 1; Telefon: 072 12 12 12;
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

29. travanj 2024 06:31