Korona i biznis
08. rujan 2017.

VIDEO: KFC u Kini testirao plaćanje osmijehom

https://www.youtube.com/watch?time_continue=150&v=f-NIAUhU2E0

Piletinu u KFC-u u Kini možete platiti osmjehom u ekran. Tvrtka Ant Financial, u portfelju globalne kompanije Alibaba, osmislila je softver koji prepoznaje geste lica te omogućuje plaćanje osmijehom. Ova vrsta tehnologije testira se u lancu brze hrane KFC, u gradu Hangzhou, u Kini.

- Pripremiti tehnologiju prepoznavanja lica u svrhu naplate "offline" nije bio jednostavan zadatak. Kombinacijom softvera i hardvera kojim prepoznajemo pokušaje manipulacije fotografijom ili oponašanjem druge osobe, stvorili smo algoritme koji sprječavaju zloporabu ove tehnologije i povezali je s 3D kamerom, rekao je Jidong Chen, voditelj tima za biometričku tehnologiju Ant Financiala.

>>>Od ključeva do TV-a: Sedam stvari koje danas koristimo nestat će u jednom desetljeću

Pojasnio je kako ova tehnologija prepoznaje sjene i druge značajke koje govore kako ispred kamere nije fotografija već živa osoba.

U videu koji demonstrira kako funkcionira ova tehnologija žena koja plaća osmijehom pojavila se u tri verzije. Prvi put nije bila našminkana, potom je našminkana, a na kraju su joj na glavu stavili vlasulju.

>>>Novi iPhone prodavat će se za oko 999 dolara

Poslovnica KFC-a, u kojoj je instalirana tehnologija plaćanja osmijehom, specijalizirana je i u njoj se prodaju salate, zdravi napitci i organska hrana.