Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Rusija se uključila u utrku razvoja pametnog naoružanja

23. Srpanj 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=yYLx12R8cqQ

Prema izjavama proizvođača oružja i dužnosnika ruske obrane, ta zemlja u pokušaju da odgovori vojnim snagama Sjedinjenih Država i Kine razvija nove ‘pametne‘ rakete i dronove koji će koristiti umjetnu inteligenciju, prenosi Newsweek.

I dok je u svaki oružani sustav tehnički moguće ugraditi različite senzore i alate umjetne inteligencije pomoću kojih će sam donositi odluke, koncept osposobljavanja oružja da samo bira mete postala je jedna od najkontraverznijih inovacija. Prošle je godine Kina objavila da je stvorila pionirsku tehnologiju u tom području, a američka mornarica planira umjetnom inteligencijom naoružati raketne krstarice.

 

>>>‘Malorusija’: Proruski separatisti proglasili novu državu koja svojata cijelu Ukrajinu

Glavni izvršni direktor kompanije za proizvodnju taktičnih raketa Boris Obnosov izjavio je u četvrtak kako će novo oružje, koje nije imenovao, razvijati idućih nekoliko godina. Na godišnjem MosAeroShowu (MAKS-2017), Obnosov je rekao polaznicima da je proučio američku uporabu rakete Raytheon Block IV Tomahawk protiv ruskih saveznika u Siriji i da nastoji oponašati tu naprednu tehnologiju.

"Rad na ovom području je u tijeku, ovo je vrlo ozbiljno područje na kojem se traže temeljna istraživanja. Do danas su ostvareni određeni uspjesi, ali morat ćemo raditi još nekoliko godina kako bismo postigli specifične rezultate", rekao je Obnosov državnoj ruskoj novinskoj agenciji TASS.

Ranije ove godine, general Viktor Bondarev, glavni zapovjednik ruskih zračnih snaga, raspravljao je o opremanju ruskih zrakoplova Tupolev PAK DA tim pametnim raketama. Ono što će PAK DA nadoknaditi što nije nadzvučno brz bit će sposobnosti da postane nevidljiv, elektronske inovacije i rakete koje koriste umjetnu inteligenciju.

>>>MORH traži ponude za borbeni zrakoplov od Grčke, Izraela, Južne Koreje, Švedske i SAD-a

"Nemoguće je istodobno izgraditi raketni bombarder koji je nevidljiv radarima i ima nadzvučnu brzinu, zbog čega se usredotočujemo na nevidljivost. PAK DA će nositi samonavođene rakete s rasponom do 7.000 kilometara (oko 4.350 milja). Takav projektil može analizirati antensku i radio-radarsku situaciju i odrediti smjer, visinu i brzinu. Već radimo na takvim projektilima ", rekao je Bondarev.

SAD, Rusija i Kina, tim redoslijedom, smatraju se vodećim svjetskim vojnim ovlastima. Sve tri su obično nastojali prestići druge s novom, najsuvremenijom obranom te pokazuju veliki interes za primjenu umjetne inteligencije na rakete, dronove i druge smrtonosne naprave.

27. travanj 2024 08:01