Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Samovozeći automobili uspavljuju putnike

17. Ožujak 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=QqRMTWqhwzM

Samovozeći automobili su stigli, ali umjesto oduševljenja, putnike hvata san. Neobično, ali ne i neočekivano, jer je vožnja koja ne zahtijeva sudjelovanje sama po sebi dosadna. Googleova tvrtka Waymo nedavno je počela pozivati ljude u Phoenixu u SAD-u da se voze njihovim kombijima bez vozača. I kao što se vidi u videu, iskustvo je jednakim dijelom uzbudljivo i uspavljujuće.

Putnici nervozno hihoću kad prvi put vide auto bez vozača, zatim se pitaju jesu li ostali sudionici u prometu jednako zbunjeni pogledom na automobil bez ikoga za volanom, i uzgred komentiraju "budućnost". Ubrzo, kao što je očekivano, novina vožnje u automobilu bez vozača se istroši, i putnici počinju pisati poruke, slikati selfie i zijevati, kao što bi i u običnom taksiju.

>>>GM: Taksisti su prvi na udaru autonomnih automobila

Bez obzira na činjenicu da nitko nije za volanom, Waymo ipak još nije spreman pustiti sve uzde svojoj ‘ergeli‘ autonomnih automobila koja trenutno broji 600 Chrysler Pacifica. Kompanija planira da u početnoj fazi zadrže jednog zaposlenika u autu, ali ne za volanom, prenosi The Verge.

Usprkos potencijalu da spase brojne živote, ankete pokazuju da se ljudi i dalje boje upustiti u vožnju bez ljudskog vozača. Ideja da se pustite na milost i nemilost samovozećem automobilu uznemiruje mnoge, ali Waymo planira ovim i sličnim reklamnim uratcima pomoći ljudima da prebrode svoj inicijalni strah u budućnost u koju vode automobili bez vozača.

26. travanj 2024 04:07