Biznis i politika
StoryEditor

AmCham: Nije nam poznat slučaj blokiranih američkih investicija u Hrvatskoj na koji se kongresmen Lamborn referira

21. Rujan 2023.
Andrea Doko Jelušićfoto Dražen Lapić

Kongresmen Lamborn se referira na slučaj koji nam nije poznat, odgovorili su iz AmCham-a, Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, na Liderov upit o blokiranim američkim investicijama u Hrvatskoj. Podsjetimo, američki republikanski kongresmen Doug Lamborn poslao je prošlog tjedna pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u kojem zahtijeva odgovore o navodnim blokiranim američkim ulaganjima te "o korupciji i zloćudnom utjecaju Rusije u Hrvatskoj". O kojim se investicijama radi, nije iz pisma uopće jasno, a očito o tome ništa ne znaju ni u AmChamu.

Naime, Američka gospodarska komora u Hrvatskoj okuplja više od 320 uglavnom velikih američkih, drugih međunarodnih poduzeća iz više od 20 zemalja, kao i hrvatskih poduzeća koja posluju na globalnom tržištu. Kako podsjeća Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a, ta je institucija osnovana s ciljem pomoći američkim, ali i kompanijama iz drugih zemalja u razumijevanju hrvatskog poslovnog okruženja. Izazova ima, ali ne onakvih kakvi su opisani u pismu američkog kongresmena.

Izazova s administracijom ima

- Neki od izazova javljaju se kad na primjer ulagač treba ishoditi određene dozvole i time ovisi o ažurnosti i transparentnosti administracije. Na godišnjoj razini provodimo istraživanje poslovnog okruženja, a kroz rad naših odbora razgovaramo o izazovima s kojim se susreću ulagači te kroz AmChamova stajališta predlažemo Vladinim institucijama sustavna rješenja koja će zemlju učiniti privlačnom za ulaganje - istaknula je u odgovoru Doko Jelušić.

Dodala je i da se AmCham-ov Odbor za trgovinu i investicije bavi pitanjima porezne politike, radnog zakonodavstva i administrativnog opterećenja. Ostalih pet odbora bavi se specifičnim pitanjima unutar zdravstva, energetike i zaštite okoliša, javne nabave, pravosuđa te područjem digitalne ekonomije.

- Javljaju nam se novi ulagači koji evaluiraju Hrvatsku kao destinaciju za ulaganja ili već ulaze na hrvatsko tržište. Nakon iscrpne analize tržišta i donesene odluke o ulaganju, vrlo je rijetka situacija odustanka od ulaganja - zaključila je izvršna direktorica Američke komore u Hrvatskoj.

28. travanj 2024 19:20