Tvrtke i tržišta
StoryEditor

AmCham: Više od 63 posto domaćih i stranih tvrtki u Hrvatskoj ostvarilo bolje rezultate u 2023.

05. Ožujak 2024.
Andrea Doko Jelušić i John Gašparacfoto AmCham

- U odnosu na prethodnu (2022.) godinu, u 2023. godini skoro dvije trećine AmCham-ovih članova bilježe slične poslovne rezultate. Gotovo polovica poduzeća je dodatno zapošljavala, ali blago je rastao i udio poduzeća koja su otpuštala. Inflacija nije bili u fokusu gospodarstvenika u 2021., dok je u 2022. i 2023. očekivano među glavnim ograničavajućim faktorima u poslovanju.

Nedostatak odgovarajuće radne snage u 2023. je ponovno na prvom mjestu u odnosu na treće mjesto koje je zauzeo prošle godine - istaknuo je John Gašparac, prvi dopredsjednik Vijeća upravitelja Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham Hrvatska) koja je danas predstavila rezultate osmog Istraživanja poslovnog okruženja u Hrvatskoj koje je provedeno u razdoblju od 11. prosinca 2023. do 9. veljače 2024. na uzorku od 116 članova uprava domaćih i međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. 

Unatoč dobrim poslovnim rezultatima u 2023. i optimističnim planovima poslovanja, primjetan je rast udjela poduzeća kojima je poslovanje ostalo isto kao u prethodnoj godini

Na pitanje koja su tri najveća problema s kojima se kompanija susrela u posljednjih pet godina, ispitanici na prvom mjestu navode duge i kompleksne administrativne procedure te u podjednakom omjeru nedostatak odgovarajuće radne snage i oporezivanje rada. Podsjećamo, isti izazovi istaknuti su i u prošlogodišnjem istraživanju.

Nova zapošljavanja 

- Kao glavni ograničavajući faktori u poslovanju ističu se nedostatak odgovarajuće radne snage, inflacija i oporezivanje rada - dodatno je naglasila Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama Hrvatska. 

Unatoč istaknutim nedostacima, zanimljivo je da su rezultati istraživanja pokazali kako je za više od 63 posto ispitanika poslovanje u 2023. bilo bolje nego u prethodnoj godini, dok je za deset posto bilo lošije nego u 2022. Kod gotovo polovice kompanija broj zaposlenih je rastao, dok je nešto više od trećine poduzeća zadržalo isti broj zaposlenih, slično kao što je pokazalo i prethodno istraživanje. 

Velik dio zaposlenika, odnosno njih 59 posto, iskustvo poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje dobrim ili vrlo dobrim, dok 53 posto ispitanika primjećuje poboljšanje uvjeta poslovanja u posljednjih deset godina. A gdje se ta poboljšanja osjete?

U posljednjih pet godina, ispitanici vide napredak u povećanoj potražnji za robama i uslugama, mogućnostima trgovinske razmjene kao i uvjetima financiranja, a najveće pogoršanje uvjeta poslovanja osjete na cijeni rada, dostupnosti i kvaliteti radne snage, ali i kvaliteti zakonskog okvira.  

- Širenje poslovanja planira gotovo 80 posto ispitanika za usporedbu s 73 posto u prošlogodišnjem istraživanju. 72 posto poduzeća planira nova zapošljavanja u sljedeće tri godine, od čega jedna petina planira zaposliti više od 20 novih zaposlenika. Manje od četiri poduzeća planira smanjiti broj zaposlenika u sljedeće tri godine, što je znatno manje u odnosu na prošlogodišnjih 14 posto - zaključila je Doko Jelušić.

26. travanj 2024 21:34