Biznis i politika
StoryEditor

EU Parlament usvojio direktivu o poboljšanju rodne ravnopravnosti u upravnim odborima

22. Studeni 2022.
žene u upravama

Do 30. lipnja 2026. sva velika trgovačka društva uvrštena na burzu u EU-u morat će poduzeti mjere kako bi se povećao udio žena na njihovu čelu. Prema novoj direktivi najmanje 40 posto neizvršnih direktorskih mjesta trebale bi zauzimati pripadnice podzastupljenog spola.

Deset godina nakon što je prvi put predložena, u utorak 22.11. je usvojena takozvana Direktiva o ženama u upravnim odborima. Cilj joj je uvesti transparentno zapošljavanje u poduzećima kako bi do 30. lipnja 2026. najmanje 40 posto neizvršnih direktorskih mjesta ili 33 posto svih direktorskih mjesta zauzimale žene.

Prema novim pravilima, zasluge bi i dalje bile ključni kriterij u postupcima odabira koji bi trebali biti transparentni. Uvrštena trgovačka društva morat će jednom godišnje nadležnim tijelima dostaviti podatke o rodnoj zastupljenosti u svojim upravnim odborima. Ako se utvrdi da ciljevi nisu postignuti, trgovačka društva morat će obavijestiti nadležna tijela o tome kako ih namjeravaju postići. Uz to, morat će objaviti te podatke na svojoj internetskoj stranici.

Direktiva se neće primjenjivati na mala i srednja poduzeća s manje od 250 zaposlenih.

Dodatno, države članice moraju uvesti učinkovite, odvraćajuće i proporcionalne kazne poput novčanih kazni za trgovačka društva koja ne provode otvorene i transparentne postupke imenovanja. Osim toga, pravosudnim tijelima omogućeno je da ponište izbor članova upravnog odbora trgovačkog društva ako su prekršena načela Direktive.

Usvajanje Direktive o ženama u upravnim odborima deset godina nakon što je predložena važan je korak ka ravnopravnosti spolova. Napokon dajemo ženama poštenu priliku da budu na najvišim korporativnim pozicijama i poboljšavamo korporativno upravljanje. Žene su inovativne, pametne, snažne i sposobne za mnoge stvari. Uklanjamo jednu od glavnih prepreka ženama da dođu do ‘glavnih poslova‘: neformalnih muških mreža. Kompetencija će biti važnija nego ikad prije u postupku odabira, kao i transparentnost – rekla je suizvjestiteljica Evelyn Regner iz Austrije.

Suizvjestiteljica Lara Wolters (S&D, Nizozemska) dodala je kako su u deset godina koliko je ova Direktiva bila na čekanju, sobe za sastanke bile su uglavnom carstvo muškaraca.

Ali u onim zemljama u kojima su uvedene obvezujuće kvote imenovano je znatno više žena. S ovim zakonom te zemlje više neće biti iznimke, a ravnoteža spolova u upravnim odborima tvrtki uvrštenih na burzu postat će standard diljem Unije – dodala je Wolters

Sljedeći koraci

Sad kad su Parlament i Vijeće formalno odobrili dogovor, Direktiva će stupiti na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu EU-a dok će države članice imat dvije godine da je provedu. Europska komisija je po prvi put predstavila prijedlog Direktive 2012., a Europski parlament donio je pregovaračko stajalište još 2013. godine. Nakon desetljeća blokade prijedloga u Vijeću, ministri EU-a za zapošljavanje i socijalna pitanja napokon su uspjeli postići dogovor o stajalištu u ožujku 2022. Pregovarači Parlamenta i Vijeća postigli su dogovor u lipnju.

 U 2021. godini žene su činile samo 30,6 posto članova upravnih odbora najvećih trgovačkih društava uvrštenih na burzu u EU-u, uz znatne razlike među državama članicama (od 45,3 posto u Francuskoj do 8,5 posto na Cipru). Čak i s povećanjem zastupljenosti žena u upravnim odborima, 2022. godine manje od 10 posto  najvećih uvrštenih trgovačkih društava u državama članicama imalo je predsjednicu upravnog odbora ili izvršnu direktoricu.

Iako postoje brojni primjeri žena koje uspješno upravljaju i najvećim svjetskim kompanijama, posebno u teškim ekonomskim prilikama, njihov je udio u ukupnom zbroju visokog i višeg menadžmenta poprilično skroman. Zbog toga Lider na konferenciji Žene u biznisu predstavlja najmoćnije žene RH biznisa, koje pokazju da mogu stajati rame uz rame muškim kolegama.

03. svibanj 2024 12:41