Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u SAD-u u veljači neočekivano porasla

12. Ožujak 2024.

Iako su ekonomisti očekivali da će godišnji rast potrošačkih cijena u veljači ostati nepromijenjen u odnosu na siječanjsku stopu od 3,1 posto, inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama u veljači ipak je porasla na 3,2 posto. Pokazuju to najnoviji podaci američkog Ureda za statistiku rada koje će američka središnja banka Fed pomno proučiti prije nego što idući tjedan donese odluku o očekivanom smanjivanju kamatnih stopa.

Naime, očekuje se da će upravo podaci o inflaciji igrati važnu ulogu u odluci Feda o smanjivanju kamatnih stopa, koje trenutno iznose od 5,25 do 5,5 posto. Na sastanku idući tjedan također će se saznati koliko puta središnja banka planira smanjiti kamatne stope. Tržišta za sada očlekuju tri ili četiri smanjenja tijekom ove godine.

Temeljna inflacija, koja ne uključuje troškove hrane i energije te koja se smatra boljom mjerom pritiska na cijene, iznosila je 3,8 posto, u usporedbi s 3,9 posto u siječnju. S druge strane, ekonomisti koje je Bloomberg anketirao očekivali su da će taj postotak pasti na 3,7 posto.

Na mjesečnoj razini, inflacija je u veljači porasla za 0,4 posto, što je također blagi porast u odnosu na 0,3 posto u siječnju, prenio je Financial Times.

Isto tako, prošli mjesec porasli su troškovi poput stanarina, avionskih karata, osiguranja motornih vozila i odjeće. Međutim, neke su cijene prehrambenih proizvoda, kao što su mliječni proizvodi, voće i povrće, pale, piše The Guardian.

Dok je predsjednik SAD-a Joe Biden tijekom svog govora o stanju unije prošlog tjedna tvrdio da je američka ekonomija ‘predmet zavisti svijeta‘, mnogi Amerikanci još uvijek ne dijele to mišljenje. Unatoč tomu što je inflacija značajno pala otkako je dosegla vrhunac od 9,1 posto prije gotovo dvije godine, proračuni kućanstava i dalje su pod pritiskom.

27. travanj 2024 11:27