Biznis i politika
StoryEditor

Kina ograničava izvoz ključnih materijala za čipove i poluvodiče

04. Srpanj 2023.

Nastavlja se borba između Washingtona i Pekinga za utjecaj na industriju poluvodiča. Nakon što je prošli tjedan američko Ministarstvo trgovine najavilo kako će zaustaviti isporuke čipova koje proizvodi Nvidia, Micron i AMD u Kinu, sada Kina najavljuje odmazdu i pooštrava kontrolu nad izvozom dvaju ključnih materijala koji se koriste za izradu računalnih čipova.

Od sljedećeg mjeseca bit će potrebne posebne dozvole za izvoz galija i germanija iz Kine, koja je, naravno, najveći svjetski proizvođač tih metala.

Ova odluka dolazi kao odgovor na pokušaje Washingtona da ograniči kineski pristup nekim naprednim mikroprocesorima i samo nekoliko dana prije putovanja u Peking američke ministrice financija Janet Yellen.

Kinesko ministarstvo je odluku obrazložilo tako da su ograničenja potrebna kako bi se ‘zaštitila nacionalna sigurnost i interesi‘.

Metali koje je Kina stavila pod kontrolu se koriste u poluvodičima, komunikacijskoj i vojnoj opremi ali su ključni i u proizvodima poput solarnih panela. Poluvodiči, koji napajaju sve, od mobilnih telefona do vojne opreme, u središtu su gorkog spora između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, koji se, neće tako brzo riješiti.

Kao što smo pisali, SAD je poduzeo sve korake kako bi ograničio pristup Kine tehnologiji za koju strahuje da bi mogla biti korištena u vojne svrhe, poput čipova koji se koriste za superračunala i umjetnu inteligenciju. U listopadu je Washington najavio da će zahtijevati licence za tvrtke koje izvoze čipove u Kinu koristeći američke alate ili softver, bez obzira gdje su proizvedeni.

No, nije SAD sam u cijeloj toj priči, jer su mu se priključili Japan i Nizozemska, države koje su također najavile planove ograničenja izvoza najnaprednije tehnologije mikročipova. Nizozemska je to učinila zbog domaćeg proizvođača opreme i čipova ASML-a, koji je ključni igrač u globalnom lancu opskrbe mikročipovima.

Američka ministrica financija Janet Yellen, koja bi od trebala doći u četverodnevni posjet Kini, upozorila je kako prekid gospodarskih veza između Washingtona i Pekinga nije dobar.

Od međusobne trgovine profitiramo i mi i Kina. Stoga ulaganja trebaju biti otvorena b bilo bi pogubno da se dva gospodarstva razdvoje – rekla je Yellen tijekom nastupa pred Kongresom prošlog mjeseca.

29. travanj 2024 17:11