Biznis i politika
StoryEditor

Komercijalni smještaj u lipnju s 0,9 posto više turističkih noćenja

07. Kolovoz 2023.
održivi turizam

U komercijalnom smještaju u lipnju je ostvareno 13,2 milijuna turističkih noćenja ili 0,9 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u prvih pola godine noćenja u tim objektima bilo 24 milijuna ili 10,5 posto više, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U lipnju je noćenja u komercijalnim smještajnim objektima, gdje se plaća boravak po noćenju, ostvarilo 2,7 milijuna turista ili njih 3 posto više nego u lanjskom lipnju.

Među njima su uobičajeno prevladavali strani turisti kojih je bilo 2,4 milijuna, što je 3,2 posto više nego u prošlom lipnju kojeg su blago - za 0,9 posto premašili i s 12,3 milijuna noćenja.

Domaćih turista u komercijalni smještaj u lipnju ove godine došlo je 0,6 posto manje nego u lanjskom ili 288 tisuća, ali su s 905 tisuća noćenja u malo plusu od 0,1 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je među stranim turistima u komercijalni smještaj u lipnju došlo najviše Nijemaca, 474 tisuće, koji su ostvarili i najviše noćenja - 3,7 milijuna, čime su zadržali prvo mjesto među svim nacijama, no u odnosu na lipanj 2022. došlo ih je 20,2 posto manje i ostvarili su 11 posto manje noćenja.

Iza njih, po broju noćenja u lipnju slijede turisti sa također tradicionalnih tržišta, Austrije, Slovenije, Poljske i Češke, te zatim iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK), koji su svi, osim Čeha, ostvarili poraste noćenja u odnosu na lipanj 2022.

Hoteli u lipnju po broju noćenja na trećem mjestu

Prema vrstama komercijalnog smještaja, najviše je noćenja u lipnju bilo u skupini "odmarališta i slični objekti za kraći odmor", u što ulazi i privatni smještaj, i to 47 posto od ukupnih noćenja ili 6,2 milijuna, što je i 1 posto više nego u istom lanjskom mjesecu.

Kampovi su na drugom mjestu s 3,6 milijuna noćenja, ali i padom od 2 posto u odnosu na lipanj 2022., dok su hoteli i sličan smještaj treći s 3,4 milijuna ili 4 posto više noćenja.

Iz DZS-a navode da je turistima u lipnju 2023. na raspolaganju bilo 367 tisuća soba, apartmana i mjesta za kampiranje, s 957 tisuća stalnih kreveta, od čega je najviše - 55,1 posto ili 202 tisuće soba, apartmana i mjesta za kampiranje sa 535 tisuća stalnih kreveta Ili 56 posto od ukupnog broja bilo u odmaralištima i sličnim objektima za kraći odmor.

U hotelima je bilo 81 tisuća soba/apartmana ili 22 posto od ukupnog broja, sa 169 tisuća stalnih kreveta, koji su činili 17,6 posto od ukupnog broja i čija je prosječna popunjenost u lipnju ove godine bila 69 posto, za što iz DZS-a ne navode usporedbe s prošlom godinom.

Iznose pak da su domaći turisti za svoj boravak u lipnju najviše birali Crikvenicu, Zagreb, Biogradu na Moru i Mali Lošinj, dok su strani najradije boravili u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Medulinu i Umagu.

Po županijama, najviše noćenja ili trećina njih u lipnju ostvarena je u Istarskoj županiji, koju slijedi Splitsko-dalmatinska i ostale jadranske županije, a sličan je poredak najposjećenijih destinacija i županija i za prvu polovicu ove godine.

Prva polovica godine 17,3 posto više dolazaka turista i 10,5 posto više noćenja

Turizam je u prvoj polovici ove godine ostvario nešto jači rast nego u lipnju, zahvaljujući odličnom svibnju i ukupno predsezoni, pa su tako i komercijalni smještajni objekti sa 6,4 milijuna dolazaka turista i 24 milijuna noćenja u plusu od 17,3 i 10,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Domaćih je turista u tim objektima u prvih šest mjeseci bilo 1,2 milijuna, a noćenja 2,8 milijuna, što su porasti od 8 i 6 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2022. godine.

Kod stranih turista porasti su i veći, od 19,5 posto sa njih 5,2 milijuna koji su posjetili Hrvatsku u prvoj polovici ove godine, dok je njihovih 21,3 milijuna noćenja za 11,2 posto više nego lani.

I na razini šest mjeseci, kao i u lipnju, Nijemci su bili najbrojniji i turisti sa najviše noćenja, kojih je ukupno u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 4,3 posto više, a slijede ih Austrijanci, Slovenci, Poljaci i drugi.

26. travanj 2024 22:01