Biznis i politika
StoryEditor

Kreće nova utrka s vremenom za nabavku skupe opreme za liječenje raka, donosimo detalje

10. Siječanj 2024.

Hrvatsko zdravstvo možda bi ipak moglo uhvatiti zadnji vlak za nabavku radioterapijske opreme za dijagnostiku i liječenje onkoloških pacijenata iz sredstava Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO). Naime, uređaji koje je Ministarstvo zdravstva krenulo nabavljati prilično kasno, trebaju biti u funkciji za nepune dvije godine, a potpisivanje s dobavljačima nakon dugotrajnog postupka natječaja ide, kako doznaje Lider, u idućih desetak dana. Ukupna vrijednost nabave 21 linearnog akceleratora bez PDV-a je 44,329,247 eura.

Kako je poznato, Vlada je na zadnjoj sjednici održanoj u prošloj godini donijela odluku kojom se pribavlja imovina MiZ-a nabavkom opreme za liječenje raka - linearnih akceleratora za 6 grupa/bolnica, te sada preostaje samo da MiZ temeljem te odluke sklopi ugovore s odabranim ponuditeljima.

Pritom, odluke o odabiru za 5 od 6 grupa postale su izvršne istekom žalbenog roka, jer na te odluke nije izjavljena žalba, dok je Odluka za nabavku opreme za KBC Osijek postala izvršna nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) krajem godine kao neosnovanom odbio žalbu zajednice ponuditelja Siemens Healthcare i Eurokontakt.

Ministarstvo je javnom nabavom financiranom kroz NPOO osigurao instalaciju 21 linearnog akceleratora, što će značajno podignuti kvalitetu provođenja radioterapije. Po pet uređaja ide u KBC Sestre Milosrdnice i KBC Zagreb, po tri uređaja u KBC Rijeka i Osijek, a četiri uređaja u KBC Split, te jedan u OB Zadar.

Pritom će proizvođač Siemens opremiti svojim uređajima KBC Zagreb, KBC Rijeku i OB Zadar, dok će švedska Elekta opremiti KBC Sestre Milosrdnice, KBC Split i KBC Osijek. Podsjetimo, MiZ je imajući u vidu da postoje samo dva svjetska proizvođača koji mogu isporučiti traženu opremu, a čiji su uređaji već prisutni u hrvatskim bolnicama, odlučio ograničiti broj uređaja koji mogu biti dodijeljeni pojedinom isporučitelju, na maksimalno 12 od 21. Ministarstvo se na ovo ograničenje odlučilo zbog relativno kratkog vremena u kojem opremu treba proizvesti, isporučiti i instalirati, a koja je uvjetovana pravilima NPOO-a. Takvo rješenje primijenile su Grčka, Italija i Španjolska koje također ovu nabavu financiraju iz svojih NPOO-a.

Ministarstvo je ovime čak uspjelo i uštedjeti 6,4 milijuna eura u odnosu na procijenjenu vrijednost nabave, jer su dokumentacijom o nabavi na kraju omogućili pravedno tržišno natjecanje. Time su smanjili i rizike s isporukom i održavanjem, što je važno jer je natječaj za ponuditelje raspisan kasno, s obzirom na kompleksnost nabave. A vremena nema puno, uređaji trebaju biti funkcionalni do kraja sljedeće godine.

U sljedećim fazama očekuje se provesti ili završiti izvođenje građevinskih radova na armiranobetonskim bunkerima u kojima će uređaji biti smješteni, potom instalacija samih uređaja i edukacija osoblja.

Ima još detalja koji nisu riješeni, upozoravaju nas naši izvori. Preostaje još finalizirati povezane javne nabave koje su u fazama žalbi, a to su Uspostava Nacionalne onkološke mreže i nacionalne baze onkoloških podataka, te nabavka 9 kompleta CT simulatora za sve navedene bolnice, bez kojih linearni akceleratori ne mogu biti funkcionalni.

Još čekamo Ministarstvo zdravstva da nam potvrdi skorašnje potpisivanje važnih ugovora, te izvijesti o tijeku čitavog postupka.

27. travanj 2024 00:34