Biznis i politika
StoryEditor

Loše vijesti za Teslu, prodaja električnih vozila doživjela plato

13. Kolovoz 2023.
poticaji za električna vozila

Nakon godina brzog rasta, čini se da se tržište električnih vozila kreće stagnaciji. Godinama su električna vozila činila tek nešto više od 1 posto tržišta, no sve se promijenilo 2020. godine kada se rast ubrzao uz pomoć ‘poplave‘ novih električnih modela, bolje infrastrukture za punjenje te većih poticaja za kupovinu električnog vozila.

Prodaja električnih vozila u SAD-u dosegla je rekord od gotovo 6 posto ukupne prodaje vozila prošle godine, a na putu je da to nadmaši ove godine, čineći gotovo 9 posto prodaje pojedinačnim kupcima samo u lipnju, prema JD Poweru.

Uz taj rast došao je i niz ambicioznih ciljeva. Tesla je najavila kako planiraju samo ove godine proizvesti 2 milijuna vozila. Ford je najavio proizvodnju od oko 600 tisuća, dok GM planira proizvesti oko 150 tisuća električnih vozila ove godine.

No kako industriji ponestaje entuzijastičnih novih korisnika, na vidiku je plato za električni segment, kažu neki analitičari. Prvi znakovi toga pojavili su se prošlog mjeseca kada su iz Forda objavili da će morati smanjiti alokacije za novi dugo očekivani Mustanga Mach-E

- Spektakularan rast koji smo vidjeli u posljednjih nekoliko godina nije održiv. To jednostavno nije moguće - rekao je Sam Fiorani, potpredsjednik u tvrtki  AutoForecast Solutions.

‘Divlji zapad‘ na tržištu električnih vozila

Prelazak s ranih kupaca, koji će izdržati više problema s vlasništvom i kvalitetom, na prosječnije i praktičnije kupce automobila bit će sljedeća velika rastuća boljka za industriju, kažu analitičari. Tvrtkama će biti gotovo nemoguće predvidjeti potražnju tijekom sljedećih nekoliko godina kako ova nova kohorta kupaca električnih vozila bude ulazila na tržište.

- Ovo je najbliže Divljem zapadu što je ova industrija vidjela od 20-ih godina -  rekao je Fiorani.

S nižom barijerom za ulazak za električna vozila i nizom novih konkurenata u segmentu, lavina novih električnih  automobila dovela je do nakupljanja u prodajnim salonima. U lipnju je na prodajnim mjestima bilo dvostruko više električnih vozila u usporedbi s automobilima na plin.

Države s najvećim udjelom prodaje električnih vozila također trenutno najsporije rastu u prodaji, prema nedavnoj studiji iSeeCars. Kalifornija, Oregon i Washington – gdje prodaja električnih vozila čini između 7  i 10 posto  tržišta  trenutno su među državama koje najsporije usvajaju nova električna vozila pokazalo je istraživanje.

27. travanj 2024 05:29