Biznis i politika
StoryEditor

Nastavlja se kriza na tržištu nekretnina: Kina smanjila kamatne stope

22. Kolovoz 2022.

Piše: Anamarija Mujanović

Kineska narodna banka snizila je petogodišnju osnovnu kamatnu stopu za 15 baznih bodova na 4,30 posto, a kamata na jednogodišnje stope smanjena je za pet baznih bodova, na 3,65 posto. Sve to s ciljem podupiranja tržišta koje je već treću godinu zaredom u lošoj situaciji zbog konstantnih zatvaranja uzrokovanih koronavirusom.

Jedno od najvećih svjetskih gospodarstava tako je s krizom suočeno i na tržištu nekretnina jer zbog politike nulte tolerancije prema virusu COVID-19 obustavljena je gradnja nekih projekata čime pate i tvrtke i kupci. Novo bi snižavanje kamatne stope tu trebalo pomoći.

Prosvjedi diljem Kine

Da kinesko tržište uistinu treba pomoć pokazali su i nedavni prosvjedi kada su u više od sto gradova diljem Kine stotine tisuća vlasnika nekretnina podigli glas protiv otplate kredita za nedovršene nekretnine čineći time najrašireniji javni prkos u zemlji u kojoj se uguše i oni najmanji prosvjedi.

Još su u srpnju vlasnici nekretnina uputili pismo lokalnim dužnosnicima o iznimno visokim mjesečnim hipotekama, a unatoč velikom trudu kineskih vlasti da se ograniče prosvjedi, oni su se svejedno proširili. Prema podacima tvrtke ANZ Research procjenjuje se da bi prosvjedi mogli utjecati na stambene kredite vrijedne oko 222 milijarde dolara.  

Tržište sve više pada

Tržište nekretnina u Kini pokreće oko jedne trećine gospodarskih aktivnosti ove globalne sile, a ulaganje u nekretnine najvažnije je za njihovo stanovništvo. Procjenjuje se da je kriza na kineskom tržištu nekretnina u prošloj godini izbrisala više od tisuću milijardi dolara vrijednosti u tom sektoru.

Prema službenim podacima, prodaja nekretnina u Kini pada 11 mjeseci za redom. To je najgori pad otkako je Kina stvorila privatno tržište nekretnina u kasnim 1990-ima.

Nekoliko je kineskih tvrtki, zbog straha za vlastite financije, prekinulo građevinske radove na vlastitim nekretninama koje su već bile prodane. Na to su stotine kupaca nekretnina zaprijetile da će prestati plaćati kredite dok se radovi ne nastave. U međuvremenu je kineska vlada naznačila da bi zemlja mogla propustiti svoj cilj godišnjeg gospodarskog rasta od 5,5 posto.

Najviše tijelo vladajuće Komunističke partije za kreiranje politike Politbiro nije spominjalo službeni ciljani rast nakon tromjesečnog gospodarskog sastanka u srpnju. Samo je istaknuto da će čelnici 'nastojati postići najbolje moguće rezultate'. Prošlog je tjedna kineski premijer Li Keqiang rekao da će vlada povući dodatne poteze kako bi se povećala potrošnja i ulaganja u zemlji. 

26. travanj 2024 20:54