Biznis i politika
StoryEditor

Pad prodaje EV vozila: Razočaravajuće tromjesečje za Teslu i BYD

03. Travanj 2024.
Tesla i BYD logo

Proizvođači električnih automobila, Tesla Elona Muska i kineski konkurent BYD izvijestili su o oštrom padu prodaje električnih automobila. Dva najveća svjetska proizvođača električnih vozila snizila su cijene svojih automobila kako bi potaknule potražnju jer se suočavaju sa sve većom konkurencijom, pogotovo u Kini.

BYD je zbog toga snizio cijenu gotovo svih modela u svojoj ponudi od početka godine pod sloganom ‘struja je jeftinija od nafte‘, usred eskalacije cjenovnog rata na najvećem svjetskom tržištu EV-a. Etablirana automobilska industrija već mjesecima upozorava da su  kupci i dalje skeptični prema električnim automobilima zbog njihove više cijene, skupljih popravaka i česte potrebe za punjenjem.

Rast prodaje električnih automobila usporio je u prošloj godini, pri čemu su proizvođači automobila sve više prisiljeni snižavati cijene modela kako bi stvorili dovoljnu potražnju, dok tvrtke od General Motorsa i Forda do Toyote planiraju prodavati više hibridnih nego električnih vozila u nadolazećim godinama.

Između siječnja i ožujka Tesla je isporučila 386.810 električnih automobila, petinu manje nego između listopada i prosinca i 8 posto manje nego u istom tromjesečju prošle godine, objavljeno je u utorak, dok su očekivanja iz tvrtke brojala oko 450 tisuća automobila u tromjesečju. Također, dionice Tesle su pale za pet posto.

Pad BYD-a

Razočaravajuće tromjesečje ipak je bilo dovoljno da Tesla preuzme krunu od BYD-a kao najvećeg svjetskog prodavača električnih vozila, nakon što je kineska tvrtka zabilježila pad od 42 posto u kvartalnim isporukama električnih vozila na 300.114. Kineska grupa, koja također prodaje plug-in hibridna vozila pretekla je Teslu u prodaji samo električnih vozila tijekom posljednjeg kvartala 2023.

Tesla je za svoje loše brojke okrivila zastoje tvornica uzrokovane poremećajima u Crvenom moru i podmetanjem požara ekologa u Njemačkoj. Zabrinutost zbog usporavanja rasta prodaje električnih vozila i povećane konkurencije također je ugrozila procjenu Tesle na burzi, koja se prepolovila otkako je 2021. dosegla bilijun dolara.

- Iako smo očekivali loše tromjesečje, ovo je bila katastrofa koju je teško objasniti -  rekao je analitičar Dan Ives.

Međutim, nisu svi uvjereni kako je to pravi razlog pada prodaje. U nizu postova na X, Ross Gerber, izvršni direktor Gerber Kawasaki Wealth & Investment Managementa, rekao je da ne prihvaća Teslino objašnjenje za njegovu lošu izvedbu te izravno okrivljuje Muska.

- Tesla ne može prodati svoje automobile zbog Elonovog ponašanja. Prestanimo kriviti hutiste ili njemačke ekološke teroriste. Ili recesija koja nikad nije došla. Ili kamatne stope. Za to je odgovorna samo jedna osoba. Musk – napisao je Gerber.

Podaci o Teslinoj prodaji također sugeriraju naglo pogoršanje rasta u SAD-u, rekao je Tom Narayan, analitičar za automobile na RBC Capital Marketu, dok su Model Y i 3, koji čine više od 90 posto njegove prodaje, ‘zasićeni proizvodi‘.

I prije incidenta u Berlinu, iz Tesle su upozoravali da će ova godina biti teška zbog povećane konkurencije. Musk, izvršni direktor, ranije je rekao da će stope rasta biti osjetno niže nego prošle godine.

Pad cijene dionice u utorak produžio je ovogodišnji pad dionica proizvođača automobila sa sjedištem u Austinu na 33 posto, čineći ga jednim od najlošijih u S&P 500 indeksu.

29. travanj 2024 22:24