Biznis i politika
StoryEditor

Proizvođačima namještaja u problemima s likvidnošću ‘smiješe‘ se potpore

18. Ožujak 2024.
foto Ratko Mavar

Proizvođači namještaja uskoro će moći računati na potpore male vrijednosti za likvidnost, stoji u prijedlogu koji je trenutno u javnom savjetovanju. Program koji predlaže Ministarstvo poljoprivrede ima za cilj, kako se navodi, rješavanje problema nelikvidnosti i umanjivanja financijske štete u poslovanju poduzetnika čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed tržišnih poremećaja.

Korisnici potpore moći će biti mali, srednji i veliki poduzetnici koji su registrirani za djelatnosti Prerada drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja; proizvodnja proizvoda od slame i pletarskih materijala (C16) i Proizvodnja namještaja (C31). Također, uvjet je i da imaju sjedište i vlastitu proizvodnju u Republici Hrvatskoj. Nadalje, uvjet je da su u zadnjoj poslovnoj godini za koju su dostupna službena financijska izvješća pozitivno poslovali te su zapali u privremene teškoće uslijed tržišnih poremećaja.

Najviši iznos potpore koji se može dodijeliti jednoj tvrtki ne smije prelaziti gornju granicu od 300.000 eura tijekom bilo kojeg trogodišnjeg razdoblja, neovisno o razini davatelja potpore i vrsti instrumenta dodijeljene potpore. Sredstva za dodjelu potpora u ukupnom iznosu od tri milijuna eura osigurana su u Državnom proračunu za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu.

Potpore po ovome Programu mogu se dodjeljivati od dana njegova stupanja na snagu do 1. kolovoza 2024. ili do iskorištenja sredstava, predlaže Ministarstvo poljoprivrede.

27. travanj 2024 02:07