Biznis i politika
StoryEditor

Rusija je i u srpnju najveći kineski dobavljač nafte

21. Kolovoz 2023.

Rusija je u srpnju ostala najveći kineski opskrbljivač sirovom naftom, iako su njezine isporuke u tom mjesecu pale s ranijih rekordnih razina zbog nešto manjih cjenovnih popusta koje je Rusija odobravala, ali i zbog toga što jača domaća potražnja koči ruski izvoz.

Isporuke nafte iz Rusije u Kinu porasle su u prošlom mjesecu na godišnjoj razini za 13 posto, na 8,06 milijuna metričkih tona u srpnju ili 1,9 milijuna barela dnevno, objavila je kineska Glavna carinska uprava. U prvih sedam mjeseci ove godine ruske su isporuke na godišnjoj razini porasle 25 posto, na 60,66 milijuna tona.

Isporuke nafte iz Saudijske Arabije u Kinu u srpnju su pale 14 posto na godišnjoj i za 31 posto na mjesečnoj razini, na 5,65 milijuna tona.

Unatoč stalnim zapadnim sankcijama i ograničenju cijena ruskih naftnih isporuka, ruskom sirovom naftom ESPO sve više trguje po cijeni koja je bliže tržišnim cijenama, budući da velika potražnja indijskih i kineskih kupaca smanjuje cjenovne popuste koje su izazvale sanckije. Cijena isporuka ESPO-a u srpnju bile je za 5 do 6 dolara niža po barelu u odnosu na referentnu vrijednost na londonskom tržištu, u odnosu na 8,50 dolara popusta koji je bio odobravan za isporuke u ožujku.

Inače, analitičari su procjenjivali da će domaća ruska potražnja potaknuti ukupni pad ruskog izvoza. Procjenjuje se da su isporuke iz zapadnih ruskih luka u srpnju pale za 18 posto na mjesečnoj razini, odražavajući ponovnu domaću potražnju za preradom u rafinerijama.

28. travanj 2024 23:32