Biznis i politika
StoryEditor

Visoki dužnosnik Europske unije pozvao države članice da Huaweiju zabrane pristup 5G mreži

17. Lipanj 2023.

Povjerenik Europske unije za unutarnje tržište Thierry Breton pozvao je članice da zabrane kineskim telekomunikacijskim tvrtkama Huaweiju i ZTE-u korištenje njihove 5G mreže pojačavajući već postojane napetosti s Pekingom. Breton je ove tvrtke nazvao ‘visokorizičnim‘ govoreći da se tu radi o pitanju nacionalne sigurnosti.

Naime, u siječnju 2020. godine Europska je unija donijela takozvani ‘set alata za kibernetičku sigurnost 5G mreže‘ čiji je cilj identificirati rizike prihvaćanja određenih pružatelja 5G mreže u njen djelokrug. Do toga je došlo nakon što je nekoliko zemalja, zajedno s Ujedinjenim Kraljevstvom, odlučilo zabraniti proizvode tvrtke Huawei zbog ‘sigurnosnih razloga‘.

‒ Nastavit ćemo odličnu suradnju s državama članicama koje zaostaju za trendovima, ali i s telekomunikacijskim operaterima ‒ rekao je Breton ovog tjedna naglašujući važnost ubrzanja donošenja odluka o zamjeni takozvanih visokorizičnih dobavljača iz 5G mreža članica. Europski je dužnosnik također apelirao na zabrinute operatere da je krajnje vrijeme da se pozabave ovim problemom.

Do danas je samo 10 država Europske unije ograničilo ili zabranilo tvrtki Huawei pristup njihovim 5G mrežama.

‒ Komisija će implementirati načela takozvanog ‘5G toolboxa‘ u vlastitu nabavu telekomunikacijskih usluga kako bi izbjegla izloženost Huaweiu i ZTE-u ‒ rekao je Breton.

Jeftiniji i napredniji od konkurencije

Kina se pak čvrsto protivi svim zabranama koje europske države stavljaju pred tehnološku tvrtku te su kineske vlasti poručile da Europska komisija nema pravne osnove za bilo kakve zabrane ili ograničenja, prenio je Reuters.

Bretonovi su komentari uslijedili nakon vijesti da Njemačka razmatra hoće li zabraniti tvrtkama Huawei i ZTE pristup svojoj 5G mreži, a kao odgovor na ovakav potez kinesko je veleposlanstvo u Njemačkoj reklo da su ‘zbunjeni i jako nezadovoljni‘ s ovakvim ispadima. 

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Australiju, već su zabranili rad Huaweiu, a dužnosnici u Washingtonu tvrde da bi Peking mogao koristiti tehnologiju velikih tvrtki za špijunažu iako su i Kina i tvrtke odbacile ove optužbe.

Zanimljivo je da je Europska unija ranije Kinu opisivala kao ‘partnera‘, nakon toga kao ‘ekonomskog konkurenta‘ te na kraju kao ‘sustavnog suparnika‘. Danas se sve češće koristi izrazom ‘suparnik sustava‘ nastojeći Kinu zadržati blizu, a ujedno staviti distancu zbog kineskog tehnološkog razvoja kojeg smatraju problematičnim.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ranije je ove godine izjavila da bi blok trebao preispitati svoje veze s Pekingom, iako je pritom naglasila da nije u najboljem interesu za EU da se odvoji od Kine. Umjesto toga, kako je rekla, treba ‘umanjiti rizik‘ odnosa s Kinom.

Brojni operateri borili su se da zamjene Huawei kao pružatelja tehnološke infrastrukture u svojim mobilnim mrežama, a voditelji industrije potvrdili su da je tehnologija ove kineske tvrtke često jeftinija i naprednija od one koju nude konkurenti kao što su Ericsson, Nokia i Samsung.

Reagirao i Huawei

Iz kompanije Huawei Technologies stigao je i demantij na navode predstavnika Europske komisije koji prenosimo u cijelosti.

‒ Huawei Technologies demantira navode predstavnika Europske komisije i izričito se ne slažemo s njihovim izjavama s obzirom na to da nisu utemeljene na provjerenoj, objektivnoj i tehničkoj procjeni 5G mreža. Naime, razumijemo zabrinutost Europske komisije i nastojanja unapređenja kibernetičke sigurnosti, međutim ograničenja ili isključenja temeljena na diskriminirajućim pretpostavkama predstavljaju ozbiljne ekonomske i socijalne rizike te zaustavljanje inovacija na europskom tržištu. Izvješće Oxford Economicsa navodi da bi isključivanje Huaweija moglo povećati troškove ulaganja u 5G mrežu i do nekoliko desetaka milijardi eura, što bi uzrokovalo plaćanje troškova od strane europskih korisnika.

Javno isticanje pojedinog subjekta kao visokorizičnog proizvođača opreme za elektroničke komunikacijske mreže bez pravnog temelja suprotno je načelima slobodne trgovine. Od iznimne je važnosti naglasiti da niti jedan dobavljač ne bi trebao biti etiketiran diskriminirajućom titulom visokorizičnog proizvođača opreme za elektroničke komunikacijske mreže bez opravdanog postupka procjene. Kao gospodarski subjekt u EU, Huawei ima proceduralna i materijalna prava i treba biti zaštićen prema zakonima EU i država članica, kao i njihovim međunarodnim obvezama.

Kibernetička sigurnost jedan je od glavnih prioriteta Huaweija, te smo otvorili Centar za transparentnost kibernetičke sigurnosti u Bruxellesu. Centar je otvoren za korisnike i neovisne organizacije za testiranje treće strane. Pozvani su da provedu poštena, objektivna i neovisna sigurnosna ispitivanja isključivo prema priznatim industrijskim standardima kibernetičke sigurnosti. Ostajemo predani pružanju globalno certificiranih i pouzdanih proizvoda i usluga, povezujući milijune Europljana ‒ zaključuju iz Huaweija.

30. travanj 2024 23:19