Biznis i politika
StoryEditor

Wall Street skliznuo s rekordnih razina, euro ojačao nakon najave smanjenja kamatnih stopa

10. Ožujak 2024.

Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina, dok su na europskim burzama cijene dionica porasle nakon poruka iz središnjih banaka da bi uskoro mogle smanjiti kamatne stope. Tako je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,9 posto, na 38.722 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 posto, na 5.123 boda, a Nasdaq indeks 1,2 posto, na 16.085 bodova.

U fokusu ulagača bilo je prošloga tjedna izvješće predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu o gospodarskoj situaciji. Ponovio je da čelnici središnje banke žele biti sigurni da će inflacija i dalje slabiti prema ciljanoj razini od dva posto prije nego što odluče smanjiti kamatne stope, a da se ta odluka bliži.

Powellovi komentari učvrstili su procjene na tržištu da bi Fed mogao početi smanjivati kamate u lipnju. Premda Fed neće smanjiti kamatne stope u ovoj godini tako agresivno kao što se očekivalo, tržište već mjesecima raste, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova.

Tijekom tjedna S&P 500 i Nasdaq dosegnuli su nove rekordne razine, nakon snažnog rasta cijena dionica proizvođača čipova jer ulagači očekuju da će potražnja za čipovima potrebnim za razvoj umjetne inteligencije ostati snažna. No, u petak je uslijedila korekcija cijena dionica u tom sektoru, pa su indeksi završili u minusu na tjednoj razini.

Dolar oštro pao

– Ulagači su povukli dio zarade s tržišta, nakon lijepog rasta u posljednje vrijeme. Neka tehnološka imena u tom su razdoblju doista snažno porasla. Nakon snažnog rasta tržišta od početka godine, ovakva korekcija na niže je zdrava – kaže Charlie Ripley, strateg u tvrtki Allianz Investment Management.

A na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 posto, na 7.659 bodova, no frankfurtski DAX ojačao je 0,45 posto, na 17.814 bodova, a pariški CAC 1,2 posto, na 8.028 bodova. Na sjednici u četvrtak čelnici Europske središnje banke ostavili su kamate nepromijenjene na rekordno visokim razinama, kao što se i očekivalo, no signalizirali su da bi u lipnju mogli početi smanjivati kamate.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna oštro pala, dok je euro ojačao nakon poruka o smanjenju stopa. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 1,1 posto, na 102,74 boda.

Pritom je vrijednost dolara prema europskoj valuti pala 0,9 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0940 dolara, a američka je valuta oslabila i prema japanskoj, za 2,1 posto, pa je njegov tečaj skliznuo na 147,05 jena. Ipak, japanska je valuta prošlog tjedna najviše ojačala prema dolaru i to zahvaljujući signalima iz japanske središnje banke da bi uskoro mogla ukinuti negativne kamatne stope i započeti normalizaciju monetarne politike, nakon što je godinama vodila izuzetno poticajnu politiku.

27. travanj 2024 08:34