Financije
StoryEditor

HPB-ove kamate od tri posto privukle veliki interes građana, prikupljeno milijardu eura štednih depozita

19. Prosinac 2023.

Hrvatska poštanska banka je u razdoblju od niti tri mjeseca, od listopada 2023. do danas, ponudom novog proizvoda HPB super štednja prikupila čak milijardu eura štednih depozita građana, navodi se u priopćenju.

Kao proizvod s najatraktivnijim kamatnim stopama na bankarskom tržištu koje dosežu tri posto na oročenja od godinu dana, HPB super štednja privukla je iznimni interes građana te se pokazala kao apsolutni hit na tržištu s 30 tisuća sklopljenih ugovora o depozitu. Priljevi novih depozita čine preko 60 posto volumena ovog proizvoda.

Ujedno, ponudom HPB super štednje minimiziran je odljev sredstava u vrijeme upisa trezorskih zapisa čime je Banka postigla i svoj cilj zadržavanja klijenata, dodaju iz HPB-a.

– Ovaj štedni proizvod omogućio je rast tržišnog udjela Hrvatske poštanske banke, a njenim klijentima zaštitu vrijednosti njihovih sredstava, čime je HPB dala nezanemariv doprinos borbi protiv inflacije u Hrvatskoj. Uspjeh HPB super štednje predstavlja i polugu za razvoj i ponudu sličnih proizvoda u budućnosti. S obzirom na ostvarene sve ciljeve HPB super štednje i u skladu s očekivanom monetarnom politikom i tržišnim kretanjima u narednoj godini, a kako bi Banka bila u mogućnosti nastaviti podržavati građane Hrvatske u borbi protiv inflacije, ovaj proizvod će se zaključno s 1. siječnjem 2024. godine ukinuti iz ponude depozita Banke te će se, uz postojeću/važeću ponudu nenamjenskih oročenih depozita u domaćoj valuti, od 2. siječnja 2024. godine uvesti nova HPB super štednja 2, za rokove šest i dvanaest mjeseci uz nove visine kamatnih stopa – najavljuju u HPB-u.

Za klijente HPB-a fizičke osobe s redovitim primanjima na transakcijski račun u Banci i klijente fizičke osobe vlasnike poslovnih subjekata koji posluju preko računa u Banci koji od 2. siječnja 2024. oroče depozite na rok od šest mjeseci odobravat će se kamata visine tri posto godišnje, a za rok od 12 mjeseci kamata 2,3 posto godišnje.

Za klijente fizičke osobe bez redovitih primanja na transakcijski račun u Banci i klijente fizičke osobe vlasnike poslovnih subjekata koji ne posluju preko računa u Banci, na rok oročenja od šest mjeseci odobravat će se kamata visine 2,7 posto godišnje, a za rok od 12 mjeseci kamata dva posto godišnje.

– Hrvatska poštanska banka je u protekle četiri godine bila najbrže rastuća banka u Hrvatskoj te je udvostručila vrijednost svoje imovine, dok se tržišna kapitalizacija Banke utrostručila, pri čemu je HPB dionica nadmašila sve relevantne benchmark indekse. Nakon provedenog pravnog pripajanja bivše Nove hrvatske banke, u tijeku je i operativno pripajanje koje treba završiti do sredine 2024., kada će se veliki dio internih resursa angažiran na tom projektu maksimalno posvetiti razvojnim aktivnostima koje se paralelno pripremaju – dodaju iz HPB-a.

24. travanj 2024 17:46