Financije
StoryEditor

Kamate na štednju u siječnju bile znatno više nego lani

29. Veljača 2024.

Statistički pokazatelji kamatnih stopa kreditnih institucija za glavne izvore njihovih eurskih sredstava bilježe pad u tromjesečnom razdoblju zaključno sa siječnjem 2024., ali i dalje nastavljaju trend rasta na godišnjoj razini, navodi se u priopćenju Hrvatske narodne banke.

Također, kamatne stope za najvažnije vrste eurskih kredita odobrenih kućanstvima i nefinancijskim društvima uglavnom pokazuju trend rasta od sredine 2022. godine, s iznimkom kredita odobrenih po kreditnim karticama, kod kojih se nastavlja višegodišnji trend smanjivanja prosjeka kamatnih stopa, navodi se u novom HNB-ovom Statističkom priopćenju o kamatnim stopama kreditnih institucija za siječanj 2024.

Prosjeci kamatnih stopa na oročene depozite kućanstava u siječnju 2024. značajno su viši u usporedbi s njihovim vrijednostima iz siječnja 2023. te su iznosili 2,25 posto za kratkoročne i 1,62 posto za dugoročne. Radi se o porastu od 2,12 i 1,47 postotnih bodova u posljednjih godinu dana, za kratki odnosno za dugi rok. 

Kod glavnih kategorija kredita odobrenih kućanstvima u siječnju 2024., najviši prosjek kamatnih stopa zabilježen je za nenamjenske i ostale kredite te je iznosio 6,12 posto. Najniži prosjek kamatnih stopa iznosio je 3,64 posto, a odnosio se na stambene kredite, čime se nastavlja trend njegova rasta. Kod kredita na osnovi prekoračenja po transakcijskim računima prosjek kamatnih stopa iznosio je 5,77 posto, dok je kod kredita po kreditnim karticama prosjek kamatnih stopa u istom mjesecu iznosio 4,58 posto.

Kod glavnih kategorija kredita odobrenih nefinancijskim društvima u siječnju 2024. prosjek kamatnih stopa iznosio je 4,99 posto za kratkoročne kredite, a 5,18 posto za dugoročne kredite. Na tromjesečnoj razini bilježi se rast od 0,12 postotnih bodova za kratki te pad od 0,24 postotna boda za dugi rok. S druge strane, na godišnjoj razini kamatne stope za obje kategorije rastu, 2,15 postotnih bodova za kratki te 1,28 postotnih bodova za dugi rok.

Kako smo nedavno pisali, snažan porast kamatnih stopa na oročene depozite stanovništva počeo je potkraj trećeg tromjesečja 2023. utjecati na profitabilnost banaka. Kamatne stope na oročene depozite stanovništva započele su snažnije rasti od rujna 2023., s vremenskim odmakom u odnosu na stope na oročene depozite poduzeća, koje su snažno porasle još u prvoj polovini prošle godine. Autori analize pod nazivom ‘Zrnca pijeska stvaraju planine – kako rast depozitnih stopa utječe na profitabilnost banaka?‘ koji su na HNBlogu objavili Mate Rosan, viši savjetnik i Bono Beriša, stručni suradnik, oboje iz Direkcije za makrobonitetnu politiku i financijsku stabilnost Hrvatske narodne banke, smatraju da su dva razloga doprinijela povećanju kamata na štednju: izdavanje narodne državne obveznice i trezorskog zapisa te nastojanja pojedinih banaka da povećaju tržišne udjele.

Unatoč vidljivom povećanju kamatnih stopa na nova oročenja, kamatni troškovi banaka dosad su tek blago porasli jer kamatne stope na prekonoćne depozite i dalje su vrlo niske, dok su udjeli oročenih u ukupnim depozitima još uvijek razmjerno niski u odnosu na najviše zabilježene razine, ističu Rosan i Beriša.

– Konkretno, udio oročenih u ukupnim depozitima poduzeća porastao je lani sa 6,8 posto na 23,9 posto, što je i dalje znatno ispod razine koju je taj udio bilježio u razdoblju visokih depozitnih stopa do prije deset godina. S druge strane, udio oročenih u ukupnim depozitima kućanstava tek je nedavno počeo blago rasti i krajem prošle godine dosegnuo je 27 posto, čime je tek počeo zatvarati jaz prema maksimalnih 80 posto zabilježenih u prvoj polovini prošlog desetljeća – tvrde autori analize.

Prema njihovom mišljenju, intenzitet smanjenja dobiti zbog većih kamatnih troškova ovisit će ponajviše o brzini prelijevanja štednje iz prekonoćnih na oročene depozite. Međutim, u prethodnom desetljeću bankovni sustav bilježio je isključivo obratni proces, odnosno smanjenje udjela oročenih depozita u ukupnim depozitima pod utjecajem pada kamatnih stopa. 

25. travanj 2024 09:18