Financije
StoryEditor

Philip Morris Zagreb u sedam godina dao 655.000 eura za razvoj impact poduzetništva u Hrvatskoj

12. Prosinac 2023.
Ana Brigović i Dijana Najjar Raškaj
Projektom ‘Pokreni nešto svoje‘ u sedam godina Philip Morris Zagreb podržao je gotovo 50 tvrtki koje su u svojem poslovanju vođene ne samo idejom ostvarenja financijskog uspjeha, nego i pozitivnog doprinosa čitavom društvu

Sedmi projekt podrške poduzetnicima ‘Pokreni nešto svoje‘ ulazi u svoju završnu fazu. Riječ je o programu koji financira Philip Morris Zagreb, a provodi ACT Grupa, koji pruža podršku impact poduzetnicima koji pozitivno utječu na društvo. U sklopu projekta ove je godine deset odabranih poduzetnika sudjelovalo u edukacijama za razvoj poslovanja ACT Grupe te primilo ukupno 50 tisuća eura financijske podrške.

‘Pokreni nešto svoje‘ program je fokusiran na jačanje poduzeća koja su u ranoj fazi poslovanja i spremna su za rast, kao i na već etablirana poduzeća koja razvijaju nove usluge, procese, poslovne modele ili dodatne djelatnosti. Program je započeo u veljači ove godine selekcijskim postupkom na koji se prijavio 361 poduzetnik. Veliki broj odličnih prijava pred organizatore tog programa stavio je težak izbor, koji je rezultirao proglašenjem deset poduzetnika koji su sudjelovali u sedmoj inačici programa.

Riječ je redom o malim kompanijama čiji proizvodi i usluge pozitivno utječu na okolinu i društvo u kojem posluju. Dobitnici sedme potpore ‘Pokreni nešto svoje‘ ove su godine bili: ARYA INTIMO, Green Energy Pal, IDDI, JOUJOU vl. Nikolina Firm, PAKRA, RED FORK, Reducos Software, RI ROCK, Slaven Abdović – BeDry i Tiflotehna.

Mentorska podrška

Navedeni su poduzetnici osim financijske podrške sudjelovali i u edukacijama koje pruža ACT Grupa, čiji je cilj omogućiti daljnji razvoj poslovanja i mentorsku podršku. U sklopu devetomjesečnog programa poduzetnici su slušali niz predavanja i sudjelovali u mentorskom programu u kojemu su ih stručnjaci savjetovali u vezi s nizom aspekata njihova poslovanja.

Ana Brigović iz ACT Grupe tom je prilikom izjavila: – Ove smo godine imali čast provoditi vrijeme i biti na usluzi deset uistinu iznimnih poduzeća. Zahvalni smo i na partneru poput Philip Morrisa, s kojima već dugo imamo fantastičnu suradnju i skupa ostvarujemo pozitivan društveni povrat. Mjerimo iz godine u godinu povrat društvene investicije (SROI) ovog programa i odlično je vidjeti da iz godine u godinu raste. Tako smo u prošloj godini uložena sredstva skoro utrostručili u vrijednosti ostvarene društvene dobrobiti – na svaku kunu koju je kompanija Philip Morris Zagreb uložila u program stvorili smo lani 2,9 kuna društvenog dobra.

Poslovni i društveni utjecaj

Tijekom godina program ‘Pokreni nešto svoje‘ završilo je više od 40 poduzetnika, kojima je Philip Morris Zagreb omogućio edukaciju i financijsku potporu za razvoj poslovanja. Dijana Najjar Raškaj, koordinatorica projekta u kompaniji Philip Morris Zagreb, izrazila je zadovoljstvo kvalitetom i pozitivnim utjecajem programa.

Impact poduzetnici motivirani su stvaranjem pozitivnih promjena u svojim zajednicama i svijetu, pri čemu prioritet stavljaju na društveni i ekološki utjecaj svojeg poslovanja. U Philipu Morrisu Zagreb prepoznali smo da takav pristup poslovanju zaslužuje podršku i vidljivost te smo u proteklih sedam godina, zahvaljujući uloženih 655 tisuća eura podržali program u kojem je čak 48 tvrtki na tržište donijelo kreativna i održiva poslovna rješenja s dodanom društvenom vrijednosti – rekla je Najjar Raškaj.

Program ‘Pokreni nešto svoje‘ završava 22. prosinca ove godine, a organizatori najavljuju nastavak tog društveno odgovornog projekta i u 2024. godini. 

Pobjednički projekti

1. Pakra: AymoLive je live streaming platforma usmjerena na umjetnost i kulturu, omogućujući umjetnicima emitiranje radova uživo s interakcijom putem chata.

2. ARYA INTIMO: Specijalizirana online i fizička trgovina u Hrvatskoj koja nudi proizvode i podršku za žene nakon mastektomije, uključujući grudnjake, pidžame i kompresijske proizvode.

3. IDDI: Roll+ je platforma za automatizirani najam i upravljanje električnim skuterima i biciklima, s uključenim uređajem Rollbox ​i aplikacijom za korisnike.

4. Slaven Abdović: BeDry Online dnevnik mokrenja i pijenja je aplikacija za otkrivanje uzroka nevoljnog mokrenja i pomoć djeci u treningu mjehura.

5. Green Energy Pal: Enpulse je ICT sustav za mjerenje i nadzor potrošnje električne energije, povećavajući energetsku učinkovitost i smanjujući ekološki otisak.

6. Reducos Software: Plodovi.hr je internetska platforma za prodaju i dostavu poljoprivrednih proizvoda, s fokusom na transparentnost podrijetla i pristupačnost.

7. JouJou vl. Nikolina Firm: Prirodna kozmetika s visokokvalitetnim proizvodima bez štetnih sastojaka u ekološki prihvatljivoj ambalaži.

8. Ri Rock: Music Lab je glazbena radionica s integracijom umjetnosti u STEM obrazovanje fokusirana na izradu glazbenih instrumenata i tehnologija.

9. RED FORK: Healthy Meal Standard je norma i aplikacija za optimizaciju sustava prehrane u obrazovnim institucijama, s fokusom na nutricionizam i smanjenje otpada.

10. Tiflotehna: Pružanje specijaliziranih proizvoda i usluga za osobe s oštećenjem vida, uključujući adaptivne tehnologije i tiflotehnička pomagala.

23. travanj 2024 06:05