Financije
StoryEditor

Raiffeisen tone na burzi zbog propasti posla s ruskim oligarhom

22. Ožujak 2024.
Raiffeisen Bank

Cijena dionica austrijske banke Raiffeisen Bank International (RBI) u četvrtak se donekle stabilizirala na Bečkoj burzi, nakon napisa da je američka vlada izvršila pritisak na tu banku zbog planirane transakcije s ruskim oligarhom. Oko 11.30 sati dionica te banke bila je među najtrgovanijima na Bečkoj burzi, uz pad cijene od 0,5 posto na 17,75 eura, nakon što je dan ranije potonula čak 16 posto.

Uzrok tome bio je tekst koji je ekskluzivno objavio Reuters, kako austrijska banka neće moći kupiti udjel u austrijskoj građevinskoj kompaniji Strabag koji drži ruski milijarder Oleg Deripaska. Naime, još krajem godine Raiffeisen International - jedna od europskih banaka koje su ostale najizloženije ruskom tržištu - najavio je kako putem svoje ruske podružnice namjerava kupiti gotovo 28 posto Deripaskinog udjela u austrijskom građevinskom divu.

Visoka cijena odlaska

Transakcija je trebala ‘ubiti dvije muhe jednim udarcem‘ - s jedne strane pomoći u RBI-jevom izlasku iz Rusije, a s druge pomoći Strabagu u reduciranju Deripaskinog vlasništva, inače jednog od sankcioniranih ruskih oligarha. Radi se o 28,5 milijuna dionica za koji je RBI krajem prošle godine nudio 1,51 milijardi eura. Isplatom tog novca oligarhu bliskog Kremlju Raiffeisen se nada da će uspjeti više-manje bezbolno napustiti Rusiju.

Naime, nakon izbijanja ruske agresije na Ukrajinu i uvođenja zapadnih sankcija, stotine zapadnih kompanija napustile su rusko tržište. Onima koji su ostali ruska vlada je nameće sve strože zahtjeve kako bi dobili dopuštenje za odlazak i izbjegli nacionalizaciju. Primjerice, vrijednost imovine moraju procijeniti samo konzultanti koje je odabrala Moskva, a vlada potom traži popust od 50 posto na tu cijenu koju isplaćuje za preuzimanje imovine zapadne kompanije. K tome, traži se i doprinos državnom proračunu od najmanje 10 posto od cijene.

Mogući udar

Međutim, u proteklih nekoliko tjedana, predstavnici američkog Ministarstva financija sastali su se s predstavnicima banke i austrijskih vlasnika, tvrdi nekoliko Reutersovih upućenih izvora. Američka vlada smatra da će Deripaska imati koristi od ove transakcije, te su zahtijevali od RBI-ja detaljne podatke o osobama i kompanijama uključenima u ovu transakciju.

Ako se pokaže da bi transakcija narušila američke sankcije, a RBI je unatoč tome provede, našao bi se na udaru američkih vlasti i vjerojatno pozamašne novčane kazne. Upućeni izvori tvrde kako austrijske vlasti neće dati zeleno svjetlo za tu prodaju, a i banka navodno razmišlja o odustajanju.

25. travanj 2024 09:20