Klub izvoznika
StoryEditor

Brojimo šlepere (S04E02): Iz Končarevih tvornica ove godine u inozemstvo izašlo 1.637 šlepera

30. Listopad 2023.
Isporuka dvaju energetskih transformatora za Norveškufoto KONČAR Grupa

Liderova akcija ‘Brojimo šlepere‘ ušla je u svoju četvrtu sezonu. Dok neki broje turiste, mi brojimo šlepere s robom za izvoz koji su za nacionalnu ekonomiju značajniji od izvoza usluga, a to je u javnosti sasvim zanemarena spoznaja. 

Nakon izvanrednih rezultata u 2022. godini, Grupa Končar je i u ovoj godini nastavila s ostvarivanjem rasta uz rekordni broj novougovorenih poslova. Novougovoreni poslovi u prvom polugodištu 2023. zaključeni su u iznosu od 748,1 milijuna eura i više su nego dvostruko veći od ugovorenih poslova u istom razdoblju prošle godine.

Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje i dalje prati pozitivan trend rasta te u prvom polugodištu iznosi 67 posto. Rast je ostvaren na najznačajnijem tržištu Europske unije, čiji udio u izvozu iznosi 75 posto, ali i na svim ostalim tržištima, a akvizicijom Dalekovoda prošle godine, Končar je osigurao status najvećeg hrvatskog izvoznika.

- Pozitivan trend novougovorenih poslova i dalje bilježi poslovni segment prijenosa i distribucije električne energije, dok je zelena tranzicija, koja je u zemljama Europske unije u punom zamahu, rezultirala još većom potražnjom za transformatorima. Samo ove godine iz dvije Končareve tvornice transformatora izašlo je čak 1.637 šlepera. Radi se o isporuci distributivnih, srednje energetskih, specijalnih i mjernih transformatora. Transformatori su iz Končara isporučeni kupcima diljem svijeta, najvećim dijelom na tržišta Njemačke, Švedske, Austrije, Španjolske, Finske, SAD-a, Mađarske, Litve i Nizozemske - rekli su iz Končar Grupe. 

Iz Končar – Mjernih transformatora ističu kako im je ugovorenost za prvih šest mjeseci ove godine, u usporedbi s istim razdobljem lani, porasla 41 posto, dok Distributivni i specijalni transformatori bilježe rast od čak 122 posto. Kako knjiga ugovora Grupe KONČAR raste i za 2025., za koju su već do prve polovice ove godine ugovoreni novi poslovi u iznosu od ukupno 139 milijuna eura, za očekivati je da će iz Končarevih tvornica u godinama koje slijede izaći još veći broj šlepera.

Akcija ‘Brojimo šlepere‘ se nastavlja pa ovom prilikom pozivamo sve poduzetnike da nam se jave s informacijama o količini svojih kamiona i šlepera koje pune za izvoz. Javite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na naše društvene mreže.

26. travanj 2024 03:56