Korona i biznis
StoryEditor

Čak i kada se kinodvorane otvore neće biti filmova za prikazivanje

05. Svibanj 2020.
Kinoprikazivači u problemima

Sva kina u Hrvatskoj zatvorena su 19. ožujka na neodređeno vrijeme i za sada se ne zna kada bi se mogla ponovno otvoriti, unatoč društvenim kritikama da su okupljanja u vjerske svrhe dopuštena, a ona u poslovne i kulturne nisu.

No kinoprikazivače ne muči samo trenutna zabrana rada. Cinestar je i prije zatvaranja svojih dvorana već počeo uvoditi mjere poput ograničenog broja gledatelja s razmakom od tri sjedala no onda je došlo do kompletnog zatvaranja.

image
Jadranka Islamović
– I nakon ukidanja zabrane rada očekuju nas daljnji izazovi i poteškoće u poslovanju, ne samo zbog mjera koje će biti aktualne u tom trenutku ili poslovanja sa smanjenim kapacitetom dvorana, nego prvenstveno zbog nedostatka filmskog sadržaja. Naime, filmski studiji su odgodili početak prikazivanja svojih filmova za kraj ove godine, iduću godinu ili čak na neodređeno vrijeme, a trenutno su sve nove produkcije filmova ili otkazane ili odgođene. Za očekivati je da studiji neće krenuti s prikazivanjem svojih filmova dok ne bude otvoreno barem 80 posto svjetskih tržišta, bez ograničenja vezanih uz pandemiju. CineStar, kao i svi drugi kinoprikazivači u svijetu, neće imati preduvjete za nesmetan nastavak poslovanja dok nemamo dovoljno filmskog sadržaja za prikazivanje. Također, za očekivati je da će i nakon okončanja pandemije kod određenog dijela građana ostati prisutan pojačan oprez ili čak strah od socijalnog kontakta, što će se odraziti i na donošenje odluke o odlasku u kina – istaknula je Jadranka Islamović, izvršna direktorica i članice Uprave Blitz-CineStara.

Iako je poslovanje CineStara trenutno u potpunosti obustavljeno, tvrtka je zauzela čvrsti stav o očuvanju svih radnih mjesta. Značajan broj radnika odazvao se inicijativi svakodnevnog volontiranja te pomažu u aktivnostima koje provodi Crveni križ.

- Cjelokupna filmska industrija je značajno pogođena ovom pandemijom i krizom koju je ona prouzročila. Kinoprikazivaštvo je jedna od najugroženijih djelatnosti općenito, s obzirom da su kina uslijed zabrane rada preko noći ostala bez prihoda. U kontaktu smo sa svim većim kinoprikazivačima u svijetu i svi imamo iste probleme, ali svi dijelimo optimizam po pitanju budućnosti. Kina su i ranije opstajala u teškim vremenima, vjerojatno i zato što upravo kino ljudima pruža mogućnost 'bijega' od svakodnevnih problema. Smatramo da su Vladine mjere dobre, na vrijeme su donesene i bile su neophodne, a tek ćemo kroz godinu dana znati na čemu smo. Unatoč svemu navedenom, uvjerena sam da ćemo uspješno odgovoriti na sve izazove i da ćemo uskoro otvoriti vrata naših kina za sve naše posjetitelje. Veselimo se tom trenutku, a do tada intenzivno radimo na iznalasku rješenja za održivost našeg poslovanja u ovim okolnostima. I do sada smo se uspješno suočavali s brojnim izazovima, te smo unatoč njima i zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u razvoj stvorili jednu od najmodernijih europskih kino mreža, zbog čega je CineStar prošle godine proglašen i najboljim kinoprikazivačem u Europi. – zaključuje Islamović.

27. travanj 2024 03:33