Kripto
StoryEditor

Američki sud na strani SEC-a u slučaju Terraform Labs oko neregistriranih vrijednosnih papira

29. Prosinac 2023.

Savezni sudac Sjedinjenih Američkih Država presudio je u korist Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) po tvrdnjama da su Terraform Labs i njegov bivši izvršni direktor, Do Kwon, ponudili i prodali dvije neregistrirane vrijednosnice.

Sud je donio skraćenu presudu u korist SEC-a, koji je tvrdio da su Terraform Labs i Kwon nudili i prodavali neregistrirane vrijednosne papire: LUNA, UST i MIR, izjavio je sudac okružnog suda Jed Rakoff u podnesku od 28. prosinca.

SEC je utvrdio da su Kwon i Terraform Labs stvaranjem i održavanjem Mirror protokola putem kojeg su drugi mogli kreirati ‘mAssets’, nudili i provodili transakcije vezane uz vrijednosnice. Ali sud je odbacio ovaj argument, presudivši da mAssets ne ispunjavaju zakonsku definiciju transakcija koji uključuju zamjenu vrijednosnica.

mAssets je blockchain imovina koja djeluje kao ‘ogledalo’ imovine stvarnog svijeta odražavajući iste cijene.

Sud je citirao prethodni komentar Kwona, u kojem se navodi da se vlasnici LUNA-e jednostavno trebaju ‘sjediti doma i gledati kako Kwon rastura’, kako bi zaključili da je LUNA zadovoljila Howey test.

- Drugim riječima, osoba može uložiti svoj novac u zajedničkom poduzeću i biti naveden na očekivanje dobiti isključivo od napora promotora ili treće strane, naime Terraforma i samog Do Kwona - presudio je sud.

Što se tiče MIR tokena, sud je presudio da optuženi ne mogu smisleno osporiti kako su naveli vlasnike MIR-a u očekivanju profita od zajedničkog poduzeća temeljenog na Terraformovim naporima da razvije, održi i razvije Mirror Protocol.

Drugim riječima, MIR s odličnim uspjehom prolazi Howey test. Osim toga, sud je odbio zahtjev Terraform Labsa i Kwona da se isključi svjedočenje dvojice stručnjaka SEC-a, dr. Brucea Mizracha i dr. Matthewa Edmana. Međutim, također je odbio prijedlog regulatora vrijednosnih papira da se isključi svjedočenje stručnjaka za obranu dr. Terrencea Hendershotta.

SEC tvrdi da je Kwon orkestrirao prijevarnu shemu kriptovaluta koja je 2022. izbrisala najmanje 40 milijardi dolara tržišne vrijednosti. Međutim, sud je odbio zahtjeve obiju strana za donošenje skraćene presude o SEC-ovim tvrdnjama o prijevari.

O tužbama za prijevaru odlučivat će se na suđenju porote koje počinje u siječnju. Izbor žirija zakazan je za 24. siječnja 2024.

Glasnogovornik Terraform Labsa rekao je da se ne slažu s presudom suda i da se pripremaju ‘energično’ braniti SEC-ove tvrdnje o prijevari na suđenju.

27. travanj 2024 10:49