Kripto
StoryEditor

Bitcoin dosegnuo nove vrhunce u odnosu na nekoliko deprecirajućih valuta

19. Veljača 2024.
foto Shutterstock

Porast bitcoina za više od 15 posto prošlog tjedna doveo je do toga da je najveća kriptovaluta dosegnula nove vrhunce u odnosu na nekoliko deprecirajućih fiat valuta.

Bitcoin bilježi nove vrhunce u odnosu na argentinski pezo, japanski jen, tursku liru i nigerijsku nairu. Sada raste iščekivanje kada će zabilježiti novi vrhunac u odnosu na američki dolar.

BTC bilježi nove vrhunce

Prošli tjedan bitcoin je dosegnuo novi vrhunac u Argentini, bilježeći vrijednost od 40 milijuna pezosa po bitcoinu. Argentinski pezo pao je otprilike 99 posto u odnosu na dolar u posljednjih šest godina, zbog čega se Argentinci sve više pouzdaju u alternativnu imovinu, poput bitcoina i USDT-a, u potrazi za sigurnim utočištima.

S prelaskom bitcoina iznad 52 tisuća dolara, imovina je porasla na novi vrhunac od 7,9 milijuna jena na kripto mjenjačnici Bitflyer sa sjedištem u Tokiju, nadmašivši svoj prethodni vrhunac u studenom 2021. Japanski jen nastavio je gubiti svoju vrijednost, te mu tečaj sada iznosi pao je na 150:1 u odnosu na dolar.

Bitcoin također raste u Nigeriji dok vrijedi otprilike 75 milijuna naire. Trenutna brojka je u oštrom kontrastu s 30 milijuna naire zabilježenih kada je bitcoin dosegnuo svoj vrhunac u odnosu na dolar u studenom 2021. Iako je nigerijska vlada ublažila svoj stav prema kriptovalutama, zemlja se još uvijek bori s velikom inflacijom.

Nadalje, procjena bitcoina u Turskoj trenutačno iznosi 1,6 milijuna turskih lira, pri čemu lira bilježi visoku stopu inflacije usred političke neizvjesnosti.

Na redu je dolar

Tursku, Nigeriju i Argentinu čeka ista sudbina kao i nekoliko drugih zemalja, uključujući Egipat, Libanon i Pakistan, čije su službene valute u slobodnom padu u odnosu na dolar. Iako se bitcoinom trguje uz premiju u tim zemljama, digitalna imovina još uvijek vrijedi 24 posto manje u odnosu na dolar u odnosu na vrhunac iz studenog 2021. od gotovo 70 tisuća dolara.

Iako je bitcoin doživio značajan porast, analitičari kažu da još uvijek ima prostora za rast. S obzirom na to da je sljedeći halving, koji je u povijesti pokretao glavnu sezonu bull marketa, iza ugla i priljevi spot bitcoin ETF-ova rastu, postoje predviđanja da bi bitcoin mogao dosegnuti 70 tisuća dolara kroz nekoliko mjeseci.

02. svibanj 2024 11:33