Kripto
StoryEditor

Bitcoin iznad 45 tisuća dolara dok tržište anticipira odobrenje ETF-a

02. Siječanj 2024.
bitcoin, rast, kriptovalute

Bitcoin je 2. siječnja dosegao nove najviše razine u posljednjih 21 mjeseci kako se uzbuđenje vratilo na kripto tržišta tijekom azijske trgovinske sesije.

Usred obnovljenog uzbuđenja oko prvog spot bitcoin ETF-a u SAD-u,  bitcoin je dosegnuo 45.922 dolara na Bitstampu.

Glasine oko ETF-a kruže već mjesecima, a najnovija je potencijalna odluka koja bi mogla doći prije službenog roka za odobrenje, koji počinje 4. siječnja.

Trgovci nisu bili dvojbeni o izvoru najnovijeg rasta cijene bitcoina. Anonimni trgovac Crypto Tony napisao je kako bi anticipacija ETF-a mogla potaknuti cijenu bitcoina do 47-48 tisuća dolara.

- Bitcoinom se trguje kao da će ETF biti odobren - rezimirao je trgovac, analitičar i voditelj podcasta Scott Melker.

Analizirajući promjene u knjizi narudžbi, trgovac Skew primijetio je da je došlo do određene prodaje, ali da je to ostalo relativno prigušeno.

Unatoč porastu do 8 posto od početka 2024. godine, bitcoin ipak nije zabilježio značajne gubitke od onih koji su se kladili na drugu stranu.

Prema najnovijim podacima iz statističkog izvora CoinGlass, samo 38 milijuna dolara bitcoin kratkih pozicija (short) likvidirano je na zasad na dnevnoj razini.

Na tržištu su prisutne iznimno visoke stope financiranja (funding rate), nagovještavajući opće uvjerenje da će ETF unaprijed izazvati rast.

Skew je usprkos tome primijetio da su prethodne kratke pozicije bile iznenađene tijekom prelaska preko 45.000 dolara, sa stalnim swap trgovcima koji nisu bili spremni za korak više.

- Dakle, ono što je ovdje jasno je da je futures tržište općenito bilo nedovoljno izloženo ovom trenutnom potezu koji je vođen promptnom cijenom, tako da to znači da će s promptnom cijenom koja zaostaje za futuresima postojati povratna petlja volatilnosti, posebno oko 45 tisuća dolara - komentirao je.

Ono što sve zanima biti će reakcija cijene bitcoina u slučaju odobrenja ETF-a. VanEckov savjetnik Gabor Gurbacs predviđa da će se rani dani spot bitcoin ETF-a smatrati ‘razočaranjem’ prema širim tržišnim standardima. Međutim, u konačnici, proizvodi će privući bilijune dolara vrijedne priljeve tijekom sljedećih nekoliko godina.

30. travanj 2024 23:03