Kripto
StoryEditor

Bitcoin se probio iznad 25 tisuća dolara prvi put u osam mjeseci

17. Veljača 2023.

Bitcoin je jučer porastao iznad 25 tisuća dolara prvi put od lipnja prošle godine.

Od tada je blago pao, a danas se najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji trguje za 23.700 dolara, prema podacima CoinGecka. To je skok od 9,2 posto u 24 sata.

Bitcoin je sa sobom poveo ostatak tržišta, koji se naizgled suočava sa sve većim pritiskom regulatornih mjera. Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta skočila je za otprilike 100 milijardi dolara tijekom posljednjeg  dana.

Ethereum, druga najveća kriptovaluta, porasla je za 8,4 posto u prošlom danu, te trenutno trguje po 1.665 dolara.

Ali zašto se događa rast? Mnogi bi očekivali upravo suprotno, zbog pojačanja regulacije u posljednje vrijeme.

Prošli tjedan, američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) kaznila je američku kripto mjenjačnicu Kraken novčanom kaznom od 30 milijuna dolara, a ovog tjedna pojavila su se izvješća da se regulator priprema i tužiti pružatelja stablecoina Paxosa. Također jučer, SEC je podnio tužbu protiv Do Kwona i Terraform Labsa, mnogi bi se složili zasluženo s obzirom na prouzročenu štetu.

U međuvremenu, najveća svjetska kripto mjenjačnica Binance priopćila je jučer kako će vjerojatno platiti novčane kazne za podmirenje istraga SEC-a.

Voditelj istraživanja CoinShares James Butterfill rekao je da bi planovi Hong Konga da postane azijsko kripto središte mogli pridonijeti rastu cijena jer azijski ulagači ‘ulijevaju‘ novac u prostor.

Bitcoin je još uvijek znatno ispod svoje najviše razine u studenom 2021. svih vremena od 69.044 dolara, što je 63 posto niže. 

Kako su Federalne rezerve neprestano povećavale kamatne stope kako bi stavile pod kontrolu visoku inflaciju, tržište kriptovaluta i tehnološke dionice, doživjeli su brutalnu rasprodaju. Međutim, raspoloženje na tom planu možda se počinje mijenjati, jer Fed popušta sa svog agresivnog stajališta.

29. travanj 2024 16:40