Kripto
StoryEditor

Hoće li SAD ubiti kripto industriju

15. Lipanj 2023.
Kriptoindustrija, pad, propast

Za početak, kako su krenuli – mogli bi.

Kripto industrija proživljava svoje možda i najgore dane. Cijene kriptovaluta su prošle godine potonule nakon što su u dvije godine pandemije doživjele svoje vrhunce. Dodatna šteta industriji nastala je nakon što je propalo nekoliko tvrtki visokog profila kao što je FTX, koju je vodio takozvani ‘Kripto kralj‘ Sam Bankman-Fried koji je optužen za provođenje ‘jedne od najvećih financijskih prevara u povijesti SAD-a‘.

Sva ta previranja dovela su do toga da američka regulatorna tijela svakim danom pojačavaju nadzor nad tim iznimno volatilnim sektorom, jer je ‘njihova aktivnost u suprotnosti s američkim financijskim pravilima namijenjenima zaštiti ulagača‘.

- Administracija baš jako cilja na našu industriju, a regulatorna nesigurnost čini ulaganja u SAD većim rizikom  – kaže Andrew Durgee, direktor kripto odjela tehnološke tvrtke Republic.

Regulatorna kampanja dovela je do niza optužbi protiv kripto tvrtki i čelnih ljudi u tim tvrtkama u kojima se navode kršenja koja se kreću u rasponu od propusta da se ispravno registriraju kod nadležnih tijela i ne pruže odgovarajuće objave svojih aktivnosti do, u nekim slučajevima, štetnijih tvrdnji kao što su zlouporaba potrošačkih sredstava i prijevara.

Bitcoin, koji predstavlja najveći dio vrijednosti u sektoru u kojem cirkuliraju tisuće valuta, dužnosnici smatraju robom, poput zlata. To znači da na njega uglavnom nije utjecala trenutna regulatorna rasprava  koja se vrti oko pravnog pitanja, što predstavlja ‘vrijednosni papir‘ - ulaganje poput dionica ili obveznica koje nadzire SEC.

Tu su uhvatili u zamku tvrtke i startupe koji izdaju svoje tokene za prikupljanje sredstava ali i sve više kripto burzi na kojima se takva digitalna imovina kupuje i prodaje, a koje često drže sredstva korisnika, trguju i sudjeluju u drugim aktivnostima koje su odvojene od tradicionalnih financija.

Napad na platforme

Napadi regulatora kulminirali su početkom lipnja postupcima protiv dviju najvećih platformi: Coinbase i Binance.

Gary Gensler, predsjednik Komisije za vrijednosne papire i burzu, branio je poteze ovog mjeseca, uspoređujući stanje u industriji s 1920-ima, prije nego što su SAD uvele mnoga pravila o kojima je sada riječ.

- Prevaranti. Prevaranti. Prevaranti  i Ponzijeve sheme – rekao je Gensler osvrćući se na kripto industriju.

Will Paige, istraživački analitičar za Insider Intelligence, kaže da se raspoloženje znatno pogoršalo od 2021., kada je industrija prema nekim procjenama vrijedila više od 3 bilijuna dolara i činilo se da je spremna za šire prihvaćanje, no povjerenje u sustav je sada možda i nepovratno narušeno.

Nakon tužbi, klijenti su povukli milijarde dolara sredstava s platformi a američke banke ograničile su svoj rad s Binanceom, prisilivši ga da prestane prihvaćati američke dolare.

Kritičari sada optužuju SEC pod vodstvom Genslera za ‘neprijateljsku regulaciju ciljem jačanja vlastitog političkog profila.‘

Kažu da unatoč opetovanim naporima industrije da predloži nova pravila, SEC odbija priznati razlike između različitih tipova kripto tvrtki i karakteristike tehnologije, poput decentralizirane automatizirane obrade, koje izazivaju postojeće financijske okvire.

- Bilo je to vrlo frustrirajuće iskustvo. Nema sumnje da je u tijeku regulatorni napad -  kaže Bart Stephens, izvršni partner Blockchain Capitala, tvrtke rizičnog kapitala koja je uložila u stotine kripto tvrtki, od kojih su se neke, kako kaže, borile da pronađu banke voljne poslovati s njima.

Bill Hughes, viši savjetnik Consensysa, softverske tvrtke sa sjedištem u Teksasu koja koristi blockchain tehnologiju, kaže to još otvorenije.

- SEC je u biti odlučio da pod njegovim nadzorom kripto više ne bi trebalo postojati u Sjedinjenim Državama – rezolutan je Hughes.

Hoće li potezi SEC-a zaista ubiti industriju u koju je prema procjeni ulagalo jedan od šest Amerikanaca?

Tržišna vrijednost kriptovaluta istopila se na trećinu od onoga što je bila na vrhuncu. Obujam trgovanja je pao, kao i interes programera za blockchain ali i korisnika za ulaganje. Povjerenje je nisko, a bankroti tradicionalnih banaka koje su radile s industrijom bile su dodatni udarac za kripto svijet.

Hilary Allen, profesorica prava na Američkom sveučilištu, smatra da je kriptovaluta inherentno podložna ciklusima rasta i povećanja i manipulaciji insajdera, te smatra da bi je trebalo zabraniti. Ona kaže da bi postupci SEC-a mogli pomoći da se kriptovalute ponovno ograniče na područje tehnoloških entuzijasta, s obzirom na šire stanje industrije.

-  Ako SEC sve najavljene radnje provede uz kombinaciju pada povjerenja, možda kripto nema budućnosti – nada se Allen

Međutim, Stephens iz Blockchain Capitala koji je već preživio dvije ‘kripto zime‘ kaže da budućnost ipak ostaje svijetla. Kaže, kako će završiti u inozemstvu ako pristup SAD-a ostane isti  te da će poslovanje nastaviti u manje neprijateljskim državama, uključujući UK i EU. Iako bi se s EU mogao u konačnici opeći, jer znamo kako glave iz Unije vole regulacije.

Svoj optimizam Stephens temelji i na laganom rastu cijene bitcoina koja se kreće oko razine iz 2020., ali je značajno porasla od početka godine. Eter je također porastao.

Neki pokazatelji koje prati tvrtka za rizična ulaganja i kripto investitor Andreessen Horowitz, poput broja adresa aktivnih na blockchainu i broja pametnih ugovora koji se izvršavaju, također rastu.

- Ne vidimo da osnivači prestaju osnivati nove tvrtke ili protokole - kaže Stephens, i dodaje da je Blockchain Capital uložio više novca u prva tri mjeseca 2023. nego u bilo kojem tromjesečju u prethodnih 10 godina jer su cijene jako padale.

Gubitak tržišta

Čak i ako sektor napreduje izvan SAD-a, gubitak američkog tržišta ozbiljno bi ograničio njegove izglede, upozorava Gina Pieters, kripto stručnjakinja koja predaje na Sveučilištu u Chicagu.

- Bilo bi pogrešno misliti da bi SAD mogao ubiti industriju. Možda ne ubiti, ali ju može apsolutno smanjiti – kaže ona.

Ipak, u konačnici se mnogi u kripto industriji nadaju odgodi od sudova koji bi mogli odlučiti da je SEC prekoračio svoje ovlasti. Također, očekuje se da i Kongres razmotri nacrt zakona za industriju koji bi mogao potaknuti zaokret ove regulatorne politike.

Kako god se rasplela cijela situacija, problemi su izašli na vidjelo i zapravo se nalazimo na prekretnici. Obračune je počeo, a tko će izaći kao pobjednik, saznat ćemo vrlo skoro.

23. travanj 2024 17:10