Kripto
StoryEditor

Količina bitcoina na Coinbaseu dosegla najnižu razinu od 2015. dok su kitovi povukli milijardu dolara

20. Veljača 2024.

Količina bitcoina na kripto mjenjačnici Coinbase pala je na najnižu razinu u devet godina, dok korisnici premještaju značajan dio svojih sredstava s platforme.

Prema izvješću CryptoQuanta, kitovi (whales) su prebacili 18 tisuća bitcoina vrijednih gotovo milijardu dolara sa Coinbasea tijekom vikenda, s vrijednostima prijenosa u rasponu od 45 do 171 milijun dolara. Coinbaseova knjiga javnih naloga sada sadrži oko 394.000 bitcoina, što se procjenjuje na 20,5 milijardi dolara.

Potez kitova koji premještaju svoj bitcoin s centraliziranih mjenjačnica smatra se pozitivnim znakom jer je manje bitcoina dostupno za prodaju. Međutim, korisnici na društvenim mrežama podijeljeni su oko prirode transfera.

Neki vjeruju da se sredstva premještaju u skrbničke novčanike u iščekivanju porasta cijena, dok drugi vjeruju da bi se premještena sredstva mogla koristiti u svrhu likvidnosti za OTC (over-the-counter) trgovanje.

Sa svakim halvingom, količina novih bitcoina koji ulaze na tržište smanjuje se za pola, stvarajući nestašicu u ponudi kako potražnja raste. Sljedeći halving dogodit će se u travnju na bloku 740 tisuća. Nagrada za svaki blok smanjit će se sa 6,25 na 3,125 bitcoina.

Nadolazeći halving također dolazi usred velike institucionalne potražnje, s 11 spot bitcoin ETF-ova odobrenih u SAD-u u siječnju.

Trenutno se dnevno izrudari oko 900 bitcoina, dok su dnevni neto priljevi bitcoin ETF-ova oko pola milijarde dolara ili oko 9.650 bitcoina unatoč tome što Grayscale bilježi gotovo 100 milijuna dolara dnevnih odljeva.

Nakon halvinga u travnju dnevna količina proizvedenih BTC-a smanjit će se na oko 450 bitcoina, uz nastavak rasta institucionalne potražnje. Ovaj golemi jaz između ponude i potražnje povijesno se pokazao vrlo potentnim za cijenu bitcoina, s novim vrhuncima u roku od godinu dana nakon halvinga.

Bitcoinom se trguje oko 52 tisuće dolara, što je najviša razina od prosinca 2021. To je i dalje 25 posto niže u odnosu na najvišu cijenu od oko 69 tisuća dolara.

28. travanj 2024 09:40