Kripto
StoryEditor

Naknade za transakcije bitcoina premašile blok nagrade po prvi put od 2017.

09. Svibanj 2023.

Usred nedavnog skoka naknada za transakcije bitcoina, blok broj 788695 označava posebnu prekretnicu za rudare. Prvi put od 2017. godine naknade za transakcije u jednom bloku premašile su blok nagrade podijeljene rudarima. Naknade za transakcije u bloku iznosile su 6,7 bitcoina, nadmašivši blok nagradu od 6,25 bitcoina.

Iako je ovaj skok naknada otežao običnim korisnicima, ovaj blok pokazuje kako koristi rudarima bitcoina, globalnoj mreži volontera koji pokreću skupa, specijalizirana računala za osiguranje bitcoin blockchaina.

Rudari bitcoina imaju ugrađena dva izvora prihoda. Jedna je blok nagrada. Otprilike svakih 10 minuta rudarima se dodjeljuje 6,25 bitcoina. Ta se vrijednost dijeli na pola svake četiri godine u događaju poznatom kao halving.

Drugi izvor su naknade za transakcije. Korisnici po želji mogu označiti naknadu za svaku bitcoin transakciju. Ako postoji veća potražnja za bitcoinom, korisnici  moraju povećati svoju naknadu ako žele da se pravovremeno probije. U posljednje vrijeme postoji velika potražnja, te se prosječna naknada kreće oko 19 dolara prema web stranici za statistiku BitInfoCharts.

Kao takav, izvor prihoda od transakcijske naknade donekle nepredvidljivo varira s potražnjom.

Jedan od razloga zašto bitcoineri smatraju da je ovaj porast u naknadama toliko monumentalan je taj što će na kraju, za više od stotinu godina, naknade za transakcije biti jedini izvor prihoda rudara. No, naknade za transakcije toliko često variraju da još nije dokazano da će pružiti dosljedan izvor prihoda kada to vrijeme konačno dođe.

Rudari su okosnica koja drži bitcoin zajedno. Što veći hash rate pružaju rudari koji osiguravaju bitcoin, bitcoin je sigurniji. Ali rudari vjerojatno neće osigurati mrežu ako nisu plaćeni za to. Stoga bi moglo biti loše za bitcoin ako se naknade za transakcije ne povećaju tijekom godina.

Blok 788695 je mali, optimistični znak da bi se naknade mogle povećati, čak i ako se još nije pokazao dosljednim oblikom prihoda rudara.

27. travanj 2024 03:48