Kripto
StoryEditor

Kada će bitcoin dosegnuti dno?

28. Lipanj 2022.
foto Shutterstock

Mnogi kripto entuzijasti, osobiti ljubitelji tehničke analize čuli su za pokazatelj Pi Cycle Top, koji je 'čarobno' predvidio vrhunce nekoliko prethodnih bull marketa. Međutim, malo tko zna da postoji i njegova suprotnost, Pi Cycle Bottom, koji također pokazuje rezultate u pokušaju procjene dna bear marketa. 

Ali prije nego što pobliže pogledamo Pi Cycle Bottom, podsjetimo se zašto je njegov bikovski prijatelj stekao toliko popularnosti.

Povijesna učinkovitost Pi Cycle Topa

Pokazatelj se temelji na odnosu između dvostrukog 350-dnevnog moving averagea (DMA) i 111-dnevnog DMA. Pokazatelj je signaliziran 12. travnja 2021., a samo dva dana kasnije bitcoin je dosegao vrhunac od 64 tisuća dolara.

Ova visoka točnost Pi Cycle Top-a nije bila iznimka, jer je pokazatelj bio vrlo učinkovit i u prethodnim ciklusima. Sva 3 povijesna vrhunca prethodnih bull marketa podudarala su se s signalom koji je 'zatreperio' ne više od 5 dana prije ili nakon vrhunca.

image
foto

Jedini vrhunac tijekom kojeg Pi Cycle Top nije signaliziran jest najnoviji i trenutačni vrhunac. 10. studenog 2021., kada je bitcoin dosegao 69.000 dolara, pokazatelj nije generirao signal. U to vrijeme to je protumačeno kao znak da drugi val bull marketa još nije završen. Danas znamo da je pokazatelj u ovom slučaju zakazao.

Pi Cycle Bottom i kraj bear marketa

Pi Cycle Bottom je suprotnost Pi Cycle Top-u. Medvjeđa verzija je odnos između 471 SMA i 150 EMA. Štoviše, prvi se množi s faktorom 0,745. Ne baš elegantna konstrukcija, ali povijesno vrlo učinkovita.

Kako se ispostavilo, Pi Cycle Bottom indikator mogao bi se uspješno koristiti za procjenu apsolutnog dna dva prethodna bear marketa.

Prvi put je 150 EMA pao ispod 471 SMA-a 16. siječnja 2015. To se dogodilo samo dva dana nakon apsolutnog dna kada je bitcoin trgovao za 152 dolara.

Drugi put je Pi Cycle Bottom generirao isti signal 16. prosinca 2018. godine. To se dogodilo samo dan nakon apsolutnog dna prethodnog bear marketa od 3.122 dolara

image
foto

Trenutno se približavamo trećem signalu u povijesti.

Je li na vidiku kraj dugoročnog pada?

Ako se odnos između sjecišta dvaju pomičnih prosjeka i dna cijene ponovi u ovom ciklusu, bitcoin bi uskoro mogao doseći dno. Trenutačno je 150 EMA započeo nagli pad karakterističan za nedavnu fazu kapitulacije. Crossover je vjerojatan u narednim danima.

Analitičar kripto tržišta TheRealPlanC objavio je na Twitteru vlastito predviđanje datuma raskrižja i dostizanje hipotetskog dna. Na temelju putanje kretanja dviju krivulja, procijenio je da će se sjecište dogoditi 9. srpnja 2022. godine.

image
foto

Ako bi se to dogodilo, onda bi za točno 11 dana Pi Cycle Bottom generirao signal koji je vrlo točno naznačio dno cijene u prethodne dvije iteracije.

Korak dalje otišao je još jedan analitičar el_crypto_prof, koji je kombinirao potencijalni signal iz Pi Cycle Bottoma s fraktalnom analizom prethodnih ciklusa. Po njegovom mišljenju, ako bi se potencijalno dno bitcoina dogodilo u bliskoj budućnosti, dobro bi se uklopilo u analogije između prethodnih ciklusa.

image
foto

U gornjem grafikonu možemo vidjeti da je za cijelo razdoblje od travnja 2021. analitičar uključio fazu korekcije nakon vrhunca označenu crvenom bojom. Također uključuje najnoviji vrhunac od 69.000 dolara postignut 10. studenog. Iako je tehnički tada dosegnuta viša cijena, mnogi tehnički i on-chain pokazatelji sugeriraju da je to već bilo medvjeđe tržište.

Možda je to bio i razlog zašto Pi Cycle Top nije generirao odgovarajući signal. Ako je to istina i korekcija na kripto tržištu traje već više od godinu dana, onda doista uskoro možemo očekivati kraj dugoročnog pada. Indikator Pi Cycle Bottom samo je jedan od scenarija i brojnih pokazatelja koji tehnički analitičari uzimaju u obzir.

30. travanj 2024 21:45