Kripto
StoryEditor

Prihod bitcoin rudara pao 50 posto u tri mjeseca

29. Kolovoz 2023.

Iako su osnove bitcoin blockchaina, poput računalne snage (hashrate) i težine rudarenja (difficulty), dosegle vrhunce, isto se ne može reći za njegovu hash cijenu.

Cijena najveće kriptovalute nije se uspjela oporaviti, a rudari se opet suočavaju s najvećim teretom. Bitcoin hash cijena, koja se može opisati kao prihod koji su rudari ostvarili po tera-hash osnovi, smanjila se na razine koje nisu viđene od dramatične implozije FTX-a u studenom 2022.

Pad prihoda bitcoin rudara

Podaci iz Bitinforchartsa sugeriraju da su prihodi od rudarenja bitcoina pali na 0,058 dolara po terahashu u sekundi dnevno, što je za više od 50 posto manje od kada su NFT-ovi na bitcoinu bili popularni u svibnju kada je brojka porasla na 0.118 dolara po terahashu u sekundi dnevno.

Hash cijena, tj. rudarski prihod, ima pozitivnu korelaciju s promjenama cijene bitcoina i volumena transakcijskih naknada. Što znači, što je viša cijena bitcoina i ili volumena transakcije, to su veće nagrade u vrijednosti dolara po TH/s. S druge strane, hash cijena ima negativnu korelaciju s prilagodbama hash ratea i difficultya u rudarenju.

Rudarski jad

Pad prihoda rudara dolazi nekoliko dana nakon što je mining difficulty dosegao vrhunac od 55,62 bilijuna hashova, dok je cijena bitcoina zapela na oko 26 tisuća dolara. Glasnogovornik Bitfinexa rekao je da rudari promatraju trenutnu cijenu bitcoina kako bi pokazali odstupanje prema dolje u pravoj vrijednosti vodeće kripto.

Nadalje je dodao da rudari mogu vjerovati da je bitcoin, na trenutnoj razini, prilično cijenjen ili možda malo podcijenjen od svoje prave vrijednosti, a time i niske prodajne stope rudara.

– Rudari bi mogli biti sigurni da će se cijena bitcoina na kraju oporaviti jer se to može smatrati pukim odstupanjem prema dolje od njegove stvarne vrijednosti. Stoga bi im ulaganje više resursa za rudarenje bitcoina po tim cijenama moglo biti vrlo profitabilno – rekli su iz Bitfinexa.

Rudari se nalaze na raskrižju, razmatrajući hoće li zadržati svoje bitcoine ili ih likvidirati kako bi održali svoje profitne marže tijekom ovog razdoblja pada cijena. Ako rudari počnu prodavati, mogli bi pridonijeti daljnjem smanjenju vrijednosti bitcoina, pogoršavajući postojeće stanje na tržištu.

25. travanj 2024 07:19