Kripto
StoryEditor

SEC: Coinbase je bio svjestan da krši američke zakone o vrijednosnim papirima

10. Srpanj 2023.

Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) objavila je odgovor na nedavni podnesak Coinbasea, u kojem tvrdi da je mjenjačnica donijela ‘izračunatu odluku‘ da djeluje kao neregistrirani posrednik u vrijednosnim papirima. Tvrtka je podnijela zahtjev za odbacivanje optužbi SEC-a još u lipnju.

Agencija je pokrenula potpunu pravnu operaciju protiv dva diva kripto industrije početkom lipnja kada je podnijela uzastopne tužbe protiv Binancea (i njegove američke podružnice), kao i Coinbasea. Potonji je brzo odgovorio podnošenjem zahtjeva za odbacivanje svih optužbi samo nekoliko tjedana nakon tužbe.

U njemu je Coinbase tvrdio da je SEC već dao zeleno svjetlo za tvrtkin poslovni model još 2021. godine kada je dopustio Coinbaseu da postane javno trgovačko društvo.

Tvrtka je više puta ponovila svoje pokušaje otvaranja pozitivnih regulatornih dijaloga s američkim nadzornim tijelima, ali do sada bez uspjeha. Čak je zatražila od SEC-a da pruži više jasnoće o svojim regulatornim politikama prema kriptovalutama, ali agencija tek treba odgovoriti.

Međutim, SEC je odgovorio na zahtjev Coinbasea za odbacivanje optužbi u petak, 7. srpnja. U podnesku stoji da Coinbaseove vlastite akcije lažno predstavljaju argument da tvrtka nije bila svjesna da riskira kršenje saveznih zakona o vrijednosnim papirima.

Komisija nadalje tvrdi da je mjenjačnica upozorila svoje dioničare ‘više puta‘ otkako je uvrštena na Nasdaqu na rizik da bi se kripto imovina kojom se trguje na njezinoj platformi mogla smatrati vrijednosnim papirima i stoga bi njezino ponašanje moglo kršiti savezne zakone o vrijednosnim papirima, uključujući u samoj izjavi o registraciji na koju sada ukazuje kao dokaz da je SEC navodno blagoslovio poslovni model.

U podnesku također stoji da je Coinbase odlučio ignorirati više od 75 godina kontrole zakona pod Howeyjem, te je u zahtjevu za odbacivanje optužbi iznio dva ‘pogrešna argumenta‘.

– Ugovor o ulaganju mora biti ili uključivati ​​formalni ugovor po običajnom pravu, ili (2) čak i ako se kripto imovina smatra ugovorom o ulaganju kada ju prvi put ponudi i proda izdavatelj, ta ista imovina ne može biti ugovor o ulaganju kada se trguje između ne-izdavatelja na platformi poput Coinbaseove jer su transakcije na sekundarnom tržištu koje ne uključuju izdavatelja samo ‘prodaja imovine‘. Oba su argumenta pogrešna – napisali su iz SEC-a.

28. travanj 2024 13:32