Kripto
StoryEditor

SEC podnio žalbu nakon što je sud donio presudu u slučaju Ripplea

24. Srpanj 2023.

Nakon što je sud donio pobjedu Ripplea u tužbi protiv američke Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC), agencija je u petak navečer podnijela nove dokumente u svojoj tužbi protiv Terraform Labsa i njezina izvršnog direktora Do Kwona, tvrdeći da je odluka Ripplea manjkava i da se na nju može uložiti žalba.

Prema novom skupu dokumenata podnesenih u slučaju Terraform Labs, SEC sada nagovještava žalbu na presudu Ripplea, u kojoj je sud presudio da tvrtka nije prekršila zakone o vrijednosnim papirima nudeći svoj izvorni token XRP malim ulagačima, ali je prekršila zakon kada su u pitanju institucionalni ulagači.

Odluka SEC-a predstavlja reakciju na podnesak odvjetnika Terraform Labsa ranije prošlog tjedna, koji su kazali kako presuda Ripplea jačaju njihovu obranu i podupire njihov zahtjev za odbacivanje tužbe.

U središtu kontroverze nalazi se Howeyev test, pravni test koji određuje predstavlja li financijski instrument ugovor o ulaganju i stoga spada li u regulatorni djelokrug SEC-a.

– Suprotno Rippleovim tvrdnjama, velik dio presude podupire tvrdnje SEC-a u ovom slučaju – navodi se u dokumentima, dodajući kako je Rippleova praksa u suprotnosti s Howey testom.

Podnesci protiv terre i Do Kwona od petka pokazuju kako SEC vjeruje da bi sudac u slučaju Ripple trebao odbaciti svoje nedavne presude vezane za prodaju XRP-a, tvrdeći kako tvrtka stvara umjetnu razliku između očekivanja sofisticiranih institucionalnih i malih ulagača. Ako ta razlika stoji, prema SEC-u, ona preokreće Howeyjev test.

– Sud mora donijeti razumne zaključke u korist SEC-a, uključujući i to da su institucionalni kupci u ovom slučaju, poput trgovačkih društava koja su kupila kripto imovinu bez ograničenja preprodaje, kupili jer su imovinu smatrali prilikom za ulaganje – tvrdi SEC.

Terraform Labs i izvršni direktor Do Kwon u legalnoj su borbi sa SEC-om od početka ove godine, nakon što je tvrtka propala. Tužba je osuđujuća, nakon što je terrin stablecoin UST izgubio paritet i sa sobom odnio 40 milijardi dolara sredstava malih i institucionalnih ulagača.

25. travanj 2024 23:39