Kripto
StoryEditor

SEC namjerava tužiti Uniswap, najveću decentraliziranu mjenjačnicu

11. Travanj 2024.

Američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) pokušava zakomplicirati život još jednom sektoru kripto industrije, ovaj put ciljajući na jednog od najvećih igrača u decentraliziranim financijama (DeFi).

U srijedu je regulator izdao Wells obavijest protiv Uniswap Labsa, tvrtke koja stoji iza najveće svjetske decentralizirane mjenjačnice (DEX).

SEC će tužiti Uniswap

Uniswap Labs javno je potvrdio vijest u priopćenju za javnost u srijedu i uvjerio pratitelje da je tim ‘spreman za borbu’.

- Ovo je najnoviji politički napor da se cilja čak i na najbolje aktere u kriptu kao što su Uniswap i Coinbase - izjavio je tim, referirajući se na tužbu SEC-a iz lipnja 2023. protiv najveće američke centralizirane kripto mjenjačnice (CEX).

Uniswap Labs je softverska tvrtka sa sjedištem u New Yorku koja služi kao primarni suradnik i programer Uniswap protokola na ethereumu.

Protokol korisnicima omogućuje pristup kripto tokenima za trgovanje i likvidnost na globalan i decentraliziran način bez dopuštenja i bez povjerenja u usporedbi s tradicionalnim konkurentima.

Iako Uniswap Labs nije precizirao oko čega SEC planira pokrenuti parnicu, povijest agencije pruža jasne tragove. Prošle je godine tužio brojne tvrtke uključujući Binance, Coinbase i Kraken zbog nezakonitog uvrštavanja nekoliko navodnih vrijednosnih papira.

Također je tužio brojne projektne timove poput Ripplea, Terraform Labsa i drugih zbog izdavanja neregistriranih vrijednosnih papira u obliku kripto tokena.

Uniswap Labs bi se vjerojatno mogao smatrati krivcem za obje aktivnosti. Ne samo da njegov protokol dopušta trgovanje tisućama tokena, već ima i vlastiti izvorni token, UNI, koji bi vlasnicima u budućnosti mogao dati udio u prihodu od protokola i pravo glasa oko njegovih razvojnih prijedloga.

Pravna obrana Uniswapa

Uniswap je tvrdio da imovina kojom se ‘pretežno trguje’ na njegovom protokolu ne predstavlja vrijednosne papire, pozivajući se na sudsku odluku u slučaju SEC protiv Ripplea. To uključuje sam UNI token, za koji se tvrdilo da ne prolazi Howey test jer ne podrazumijeva ulaganje u jedno zajedničko poduzeće.

- Čak i da odluka protiv Ripplea i Howeyjev test Vrhovnog suda ne isključuju argumente SEC-a, Uniswap protokol, web aplikacija i novčanik još uvijek ne bi zadovoljili pravne definicije burze vrijednosnih papira ili brokera - dodala je tvrtka.

Kao decentralizirana mjenjačnica, tvrtka je tvrdila da trenutni zakon SEC-u ne daje jurisdikciju nad odlukama o samoskrbničkom trgovanju na blockchainu.

- Tehnološki ekosustav Uniswapa dovoljno je decentraliziran, slično kao bitcoin i ethereum. Uvjereni smo da su naši proizvodi na pravoj strani zakona - zaključili su iz Uniswap Labsa.

26. travanj 2024 16:54