Kripto
StoryEditor

Spot bitcoin ETF-ovi prvog dana trgovanja dosegli ukupni volumen od 4,5 milijardi dolara

12. Siječanj 2024.
Bitcoin ETF

Prvi dan trgovanja za spot bitcoin ETF-ove srušio je rekorde, dok su BlackRock, Grayscale i Fidelity prednjačili u volumenu. Međutim, jedan izdavatelj nije krenuo kako se očekivalo. 

Skupni podaci Yahoo Financea, pokazuju da je ukupni volumen 10 bitcoin ETF-ova dosegao više od 4,5 milijardi dolara za prvi dan trgovanja. 

BlackRockov bitcoin ETF, iShares Bitcoin Trust (IBIT), bio je najbolji među novouvrštenim fondovima, trgujući s nešto više od milijardu dolara volumena, 22 posto ukupnog volumena grupe, prema podacima Yahoo Finance. 

Odmah iza njega bio je Fidelity, koji je imao volumen oko 685 milijuna dolara prvog dana trgovanja. Grayscaleov ETF, Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), zabilježio je ukupni volumen od 2,2 milijarde dolara. 

Hashdexov BTC ETF nije počeo trgovati 11. siječnja. Iako je SEC odobrio Hashdexov zahtjev 19b-4, koji bi omogućio da njegov spot ETF proizvod bude uvršten na burze u SAD-u, SEC nije odobrio obrazac S -1, što znači da Hashdexov DEFI još uvijek trguje samo kao ETF temeljen na terminskim ugovorima.  

Opseg trgovanja uključuje priljeve i odljeve i ne daje potpunu sliku o tome koliko je bilo kupnje u odnosu na prodaju. 

Viši analitičar Bloomberg ETF-a, Eric Balchunas, teoretizirao je da je velika većina trgovačkih aktivnosti za GBTC bila prodaja jer su investitori rotirali iz postojećeg fonda u novije proizvode s nižim naknadama, kao što su ETF-ovi BlackRocka i Fidelityja. Njegov kolega James Seyffart dijeli isto mišljenje. 

U međuvremenu, ProShares Bitcoin Strategy ETF doživio je aktivnost trgovanja koja ruši rekorde, s više od dvije milijarde dolara ukupnog volumena na dan. 

Također se teoretizira da se to uglavnom sastoji od prodaje jer ulagači prelaze iz izloženosti bitcoin futuresima na jeftiniju, manje promjenjivu izloženost temeljenu na promptnoj cijeni. 

Timothy Peterson, investicijski menadžer u Cane Macro, procijenio je da aktivnost kupnje u ETF-ovima znači da će otprilike 47 tisuća bitcoina, u vrijednosti od 2,1 milijarde dolara po trenutnim cijenama, trebati kupiti na spot tržištu. 

Balchunas je rekao da će ulagači koji žele razumjeti utjecaj ETF-ova na temeljne kupnje bitcoina najvjerojatnije morati pričekati do 13. siječnja kako bi dobili bolju predodžbu o spot priljevima. 

01. svibanj 2024 20:58