Kripto
StoryEditor

Tudor Jones: Kripto tržište doseći će nove najviše razine nakon recesije

12. Listopad 2022.

Unatoč višemjesečnom bear marketu koji je uzrokovao da ukupno kripto tržište padne 70 posto, Paul Tudor Jones jasno je dao do znanja da misli da bi bitcoin mogao porasti u svijetu nakon recesije.

Milijarder i menadžer investicijskog fonda u ponedjeljak je u intervjuu za CNBC-ev Squawk Box razgovarao o situaciji kripta u trenutnom makroekonomskom krajoliku, rekavši kako misli da bi nadolazeća klasa digitalne imovine mogla imati sjajnu budućnost.

Jones je podijelio svoja razmišljanja o trenutnom stanju globalne ekonomije, napominjući da vjeruje kako je SAD krenuo prema recesiji ako se već i ne nalazi u njoj.

– Mislim da trenutačno prolazimo kroz recesiju – rekao je, predviđajući da će 2020-e biti definirane fokusom na ‘dinamiku duga‘, fiskalne deficite i politiku koja ljudima daje povjerenje u dugoročnu vrijednost valute.

Jones je rekao da misli da su središnje banke sudjelovale u ‘masovnim eksperimentima‘ u godinama nakon globalne financijske krize, tvrdeći da su potisnuti prinosi i paketi ublažavanje pandemije bili proizvodi monetarnog i fiskalnog eksperimentiranja.

Razmišljajući o prostoru digitalne imovine, Jones je istaknuo visoke stope inflacije kao potencijalni katalizator kripto porasta.

– U vremenima kada ima previše novca, zbog čega imamo inflaciju i previše fiskalne potrošnje, nešto poput kripta, posebno bitcoina i ethereuma, gdje postoji ograničena ponuda, to će u nekom trenutku imati vrijednost – kazao je.

Kad je CNBC-ev Andrew Ross Sorkin pitao hoće li kripto imati ‘mnogo veću‘ vrijednost nego danas, Jones je rekao da misli da hoće, ali je priznao da ne zna kada bi cijene mogle početi rasti.

Jones je komentirao i restriktivnu politiku Federalnih rezervi, u kojoj je američka središnja banka povećala kamatne stope za 75 baznih bodova u tri navrata ove godine. Fed je prognozirao najvišu stopu od 4,6 posto u 2023. godini, povećavajući očekivanja ekonomista o daljnjim povećanjima prije kraja godine. Trenutna kamatna stopa iznosi 3 do 3,25 posto.

Kao što su drugi predvidjeli, Jones je rekao da bi promjena stava Fed-a mogla dovesti do porasta na globalnim tržištima.

– Kada se dogodi promjena, vjerojatno ćete imati veliki rast u različitim sredstvima, uključujući kripto – rekao je.

Jones je također otkrio da još uvijek posjeduje bitcoin, nakon što je više puta podržao najveću kriptovalutu, od kako ju je istaknuo kao sredstvo zaštite protiv inflacije u 2020. godini.

Jones nije prva makro legenda koja sugerira da bi se kripto mogao oporaviti unatoč lošoj makroekonomskoj pozadini. Prošlog mjeseca Stanley Druckenmiller podijelio je slične uvide kao Jones, nagovještavajući moguću kripto ‘renesansu‘ ako javnost počne gubiti povjerenje u središnje banke. Također je pozvao na ‘tvrdo slijetanje‘ i recesiju za američko gospodarstvo u 2023.

Nacionalni ured za ekonomska istraživanje službeno odlučuje o tome je li američka ekonomija u recesiju ili ne, iako takva izjava još nije dana, Jonesovo i Druckenmillerovo stajalište je da trenutno okruženje čini recesiju neizbježnom u sljedećih nekoliko mjeseci.

Jones je u intervjuu istaknuo da su stope nezaposlenosti trenutno na relativno niskih 3,6 posto u SAD-u. Da bi Fed promijenio stav, ustvrdio je, broj nezaposlenih morao bi biti veći.

Jonesova i Druckenmillerova bullish kripto teza učinkovito proizlazi iz ideje da bitcoin može djelovati kao inflation hedge. Jones je posebno imenovao bitcoin i ethereum kao potencijalne zaštitnike od erozije fiat valuta, ukazujući na njihova oskudna svojstva.

Bitcoinova fiksna ponuda od 21 milijun tumači se ‘religiozno‘ od određenih kutova kripto zajednice, dok ethereum potencijalno može biti čak i deflacioniran.

Iako je agresivan pristup Fed-a u borbi protiv inflacije ove godine pogodio tržišta, stvari bi se mogle promijeniti ako središnja banka promijeni svoju melodiju. Prema Jonesu, kripto će biti spreman da preuzme pozornost kada se plima okrene, ali nazire se recesija kroz koju se prvo mora proći.

27. travanj 2024 22:23