Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Audi e-tron sportback: Stiže ovog proljeća i ‘napada‘ Jaguar I-Pace

12. Travanj 2020.
‘Sportskija‘ verzija Audija e-tron, koji je već na tržištu, od mlađeg brata razlikuje se agresivnijim izgledom, kupeovski zakrivljenim krovom i moćnije oblikovanim odbojnicima

Ovo tmurno proljeće možda na trenutak razvedri potpuno električni Audi e-tron Sportback, koji bi se uskoro trebao naći na tržištu.

Riječ je o automobilu kojim Audi želi parirati Jaguaru I-Pace, a kako će proći to natjecanje na tržištu ostaje vidjeti. U svakom slučaju, Sportback je, kao što mu i samo ime govori, nešto 'sportskija' verzija Audija e-tron koji je već na tržištu i koji se u Hrvatskoj može kupiti za gotovo 700 tisuća kuna.

Ipak, od starijeg se brata razlikuje agresivnijim izgledom, kupeovski zakrivljenim krovom i nekako moćnije oblikovanim odbojnicima. Također, tu su i nova svjetla koja imaju novu Audijevu digitalnu matrix led tehnologiju.

Napad aerodinamikom

Sportback jako podsjeća na Audijev koncept naziva Elaine koji je predstavljen prije tri godine. Gledajući siluetu i karoseriju koncepta Elaine i Sportbacka nemoguće je ne uočiti niz sličnosti.

U želji da pobjedi Jaguar I-Pace na tržištu, Audi je napao ono čim se Jaguar hvalio, a to je aerodinamika. Zahvaljujući karoseriji i svojim 'virtualnim retrovizorima' Audi e-tron Sportback postao je najaerodinamičniji SUV na tržištu. Unutrašnjost automobila slična je klasičnom e-tronu, samo na nešto većoj ili čak vrhunskoj razini.

Prtljažnik je manji u odnosu na starijeg brata, ali veći od onog kod I-Pacea, što je Audijevim inženjerima sigurno bilo glavno mjerilo koje treba prestići.

Snažni start

Pogon je potpuno posuđen iz e-trona i ima dva različito specificirana asinkrona elektromotora, jedan s prednje strane, koji stvara maksimum od 181 konjske snage, a drugi se nalazi straga i stvara 221 konjsku snagu, što zajedno iznosi 402 KS. Elektromotori su upareni s jednostupanjskim mjenjačem, snaga se šalje na sva četiri kotača, ali moguće je birati između pogona na sva četiri ili samo stražnje kotače.

Što se vožnje i ubrzanje tiče, ne može se reći da Sportback ima snažan i elegantan start. To može zahvaliti velikoj težini od čak 2480 kg, ali kada uhvati zamaha, lako dolazi do maksimalnih 200 km/h na koliko mu je ograničena maksimalna brzina. 

26. travanj 2024 17:24